Osnivač Alma Rasa uskomešao duhove u Olovu: Banja "Aquaterm" treba ići u privatne ruke

20.01.2011. 16:05 / Izvor: eKapija.ba
Osnivač Alma Rasa uskomešao duhove u Olovu: Banja 'Aquaterm' treba ići u privatne ruke

Džemal Memagić, osnivač najpoznatije bh. tekstilne kompanije "Alma Ras", uputio je Općinskom vijeću Olova pismo namjere o privatizaciji banjsko-rekreativnog centra "Aquaterm", najvažnijeg privrednog i turističkog resursa u ovoj općini.

Centar "Aquaterm" pruža medicinske i fizikalne usluge, te je svoju ponudu izgradio na termalnim izvorištima iz kojih se crpi termalna voda sa dubine od 185 metara.

Iako ima veliki potencijal u oblasti banjskog turizma, Centar ne može da odgovori na sve zahtjeve tržišta s obzirom da nije urađena obnova i modernizacija postojećih sadržaja "Aquaterma", a jedan od problema jeste i nedostatak dodatne ponude i sadržaja.

Memagić ističe da nedavno započeti radovi na proširenju kapaciteta za skromnih 20 soba u ovom kompleksu predstavljaju "bacanje para i gubljenje vremena". Ovaj centar, kaže on, treba potpuni zaokret, novo rukovodstvo, novu viziju razvoja i milionske investicije.

Memagić, koji za sebe kaže da je sve u životu postigao svojim radom i trudom, za eKapiju ističe da se Olovo već godinama nalazi na marginama, bez prave inicijative i perspektive, dok se stanovnici ovog grada suočavaju sa sve težom ekonomskom situacijom.

"Banjski turizam je definitivno perspektiva razvoja Olova, i ja kao predstavnik poslodavaca u ovom gradu, dužan sam da animiram ljude i vlast da od Olova ponovo naprave mjesto vrijedno pažnje. Potencijal postoji, no novci se troše na pogrešna mjesta. Umjesto terapija, prave se sobe i restorani, jednom riječju ne pokreću se oni segmenti koji su isplativi i od kojih se može vratiti novac", kaže Memagić za portal eKapija.

Podsjećamo, Džemal Memagić i njegova supruga Almasa, nekadašnji radnici propale fabrike trikotaže OLA u Olovu, početkom 1998. godine osnovali su malu porodičnu firmu za proizvodnju finog rublja. Danas je Alma Ras primjer uspjeha privatne inicijative i jedan od najpoznatijih brendova na bh. tržištu. Tvrde da bi isti uspjeh mogli postići sa "Aquatermom", ukoliko lokalne vlasti odobre privatizaciju ovog centra.

"Banja Aquaterm treba da postane mjesto gdje će dolaziti bogata klijentela, biznismeni, sportski klubovi. Ukoliko vijeće da zeleno svjetlo na prijedlog, spremni smo sa našim strateškim partnerima iz Njemačke i Turske, preuzeti Aquaterm", ističe Memagić, navodeći da bi novi investitor trebao uložiti oko 15 miliona KM u Centar.

Općinsko vijeće Olova u odgovoru na njihovo pismo namjere poručilo je da će organizirati okrugli sto, nakon čega će odlučiti o daljnoj sudbini ovog preduzeća.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti