Osnivaju još jednu agenciju zbog loših rezultata

08.04.2014. 09:25 / Izvor: Nezavisne novine
Osnivaju još jednu agenciju zbog loših rezultata

Na nivou Federacije BiH biće osnovana još jedna institucija, agencija za sigurnost saobraćaja. Nova agencija biće finansirana iz registracije vozila kao nova stavka, iz police osiguravajućih kuća i iz ponovnih izlazaka na vozački ispit.

Na nivou Federacije BiH biće osnovana još jedna institucija, agencija za sigurnost saobraćaja. Nova agencija biće finansirana iz registracije vozila kao nova stavka, iz police osiguravajućih kuća i iz ponovnih izlazaka na vozački ispit.

Vlada FBiH nedavno je usvojila informaciju o potrebi osnivanja ove agencije, koja bi trebalo da bude formirana za tri do četiri mjeseca, nakon izmjena određenih zakona koje će to omogućiti, i to Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima uprave i Zakona o cestovnom prevozu.

Potreba osnivanja te agencije obrazložena je činjenicom da u FBiH ima veliki broj organa i organizacija koje se bave sigurnošću saobraćaja, a čije su aktivnosti često nedovoljne pa su rezultati ispod očekivanih, te bi ovakva agencija koordinirala njihov rad.

Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH, kazao je da buduća agencija treba da radi na obrazovanju učesnika u saobraćaju i učestvuje u kreiranju propisa, te tako povećava sigurnost prometa.

"Iz toga bismo mogli izvući ogromnu finansijsku korist kasnije. Bilo bi manje mrtvih, saniranja u zdravstvu onih koji budu povrijeđeni. Agencija ne bi bila finansirana iz budžeta, nego dijelom od registracije vozila, i to moguće sa dvije KM po vozilu, što nije puno za izdvojiti. Zatim, osiguravajuće kuće bi trebalo da izdvajaju jedan odsto iz polica. Mislim da bi to osiguravajuće kuće izdvajale iz svoje police, a ne naplatile od građana, jer bi im se isplatilo pošto se s povećanjem bezbjednosti smanjuje broj saobraćajnih nezgoda. Takođe, išlo bi i iz sredstava ponovnih polaganja vozačkih ispita, odnosno od onih koji ne prođu i ponovo izađu na polaganje", dodao je Bijedić.

Napomenuo je da još ne zna koliki bi trebalo da bude godišnji budžet agencije jer sve zavisi od toga koliko će u njoj biti zaposlenih, kakve će biti njihove potrebe, na koji način će biti vršeno obrazovanje učesnika u saobraćaju.

U informaciji koju je usvojila Vlada FBiH istaknuto je da se nameće potreba za formiranjem tijela koje će koordinirati radom pojedinih organa i organizacija koje participiraju u cestovnom prometu, bilo da se bave nadzorom, izgradnjom prometnica, upravljanjem prometom, obukom vozača, kontrolom tehničke ispravnosti, prostornim planiranjem, zaštitom okoliša, zdravstvenom zaštitom ili prate promet, vode evidencije, pružaju usluge na cestama i informacije vozačima.

"Iako broj saobraćajnih nezgoda opada, kao i smrtno stradalih i povrijeđenih, stanje sigurnosti daleko je ispod standarda i preporuka zemalja EU", saopšteno je iz Vlade i navedeno da se, primjera radi, od 2008. do 2011. godine u FBiH desila 115.521 saobraćajna nesreća u kojima su poginule ili povrijeđene 20.284 osobe, dok su se desile 95.273 nezgode sa materijalnom štetom.

Ljiljana Sakić, predsjednica Odbora za promet i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i bivša ministrica prometa i komunikacija Kantona Sarajevo, istakla je da ima dovoljno institucija koje bi trebalo da rade svoj posao, te da smatra da je ova agencija samo stvaranje dodatnih radnih mjesta.

"Nemam ništa protiv zapošljavanja ako to ima smisla. Nisam sigurna da će agencija dati neke dobre rezultate. Trebalo bi da postoji neki sektor pri Ministarstvu umjesto toga. Ali, na Vladi je da ocijeni, a vidjećemo hoće li to proći u Parlamentu. Ne znam koja je korist od agencija uopšte. Njihovi izvještaji kada dođu u Parlament nikoga ne obavezuju. Izvještaje dostavljaju u 2014. godini za 2012. godinu. Ne odgovaraju nikome. One same sebi služe", dodala je Sakićeva.

Inženjer saobraćaja Osman Lindov, profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, naglasio je da se sigurnošću saobraćaja ne bavi niko ozbiljnije od Vladinih agencija, te da je ova buduća federalna samo pandan onoj koja postoji u RS.

Dodao je da je 2006. godine na državnom nivou trebalo da bude formirano vijeće za sigurnost saobraćaja, što je zakonska odrednica, ali se to još nije desilo nego se formiraju agencije na entitetskom nivou.

"Neshvatljivo je ovo cjepkanje jer to može samo pogoršati situaciju", dodao je Lindov.

Inače, ova federalna agencija biće još jedna ustanova čije je osnivanje Vlada FBiH podržala od oktobra prošle godine, od kada je donijela uredbe o, između ostalog, osnivanju Vladinog ureda za evropske integracije, te ureda za pitanja invaliditeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti