Osnovan klaster zdravstvenog turizma Republike Srpske

31.10.2018. 08:52 / Izvor: Akta.ba
Osnovan klaster zdravstvenog turizma Republike Srpske

Trend rasta i razvoja zdravstvenog turizma u svijetu je potrebno iskoristiti i predstaviti se na tržištu, za šta Republika Srpska ima veliki potencijal.

Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković rekao je jučer na sastanku posvećenom osnivanju Klastera zdravstvenog turizma Republike Srpske da je resorno ministarstvo, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, uvidjelo potrebu za dodatnim povezivanjem zdravstvenog sektora i turizma kako bi se unaprijedila turistička ponuda i promocija Republike Srpske na drugim tržištima.

''Veliki broj ljudi iz dijaspore koristi i posjećuje usluge naših stomatologa, ortopeda i estiteskih hirurga, što nas je animiralo da se konkretnije posvetimo razvoju ove vrste turizma, kao i činjenica da je zdravstveni turizam sve traženiji u razvijenim zemljama Evrope'', rekao ministar Gluhaković.

On je kao najčešće motive za dolazak turista u Republiku Srpsku naveo kvalitetnu zdravstvenu uslugu, konkurentne cijene, ljekovitost prirodnih faktora, očuvanu prirodu, povoljnu klimu i rekreativne sadržaje koji se nude.

Prema njegovim riječima, trend rasta i razvoja zdravstvenog turizma u svijetu je potrebno iskoristiti i predstaviti se na tržištu, za šta Republika Srpska ima veliki potencijal.

''Potrebne su dodatne aktivnosti na razvoju ovog vida turizma, a osnivanje udruženja koje će se baviti promocijom zdravstvenog turizma svakako će dati poseban doprinos tome'', rekao je ministar Gluhaković u obraćanju učesnicima na početku sastanka nakon koga je održana osnivačka Skupština Udruženja ''Klaster zdravstvenog turizma Republike Srpske''.

Na Osnivačkoj skupštini, kojoj su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, turističkih agencija, banjskih centara i privatnih i javnih zdravstvenih ustanova iz Republike Srpske, izabrani su, između ostalog, predsjedavajući osnivačke Skupštine udruženja, predsjednik i zamjenik predsjednika Skupštine udruženja, članovi Upravnog odbora udruženja, a usvojen je i Statut udruženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti