Osnovan operator za obnovljive izvore energije i kogeneraciju

06.11.2013. 15:28 / Izvor: eKapija.ba
Osnovan operator za obnovljive izvore energije i kogeneraciju

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o osnivanju Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

Vlada FBiH je danas, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o osnivanju Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, kao neprofitne pravne osobe koja obavlja poslove u skladu sa Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Pored poslova koji su propisani Zakonom, Operator za OIEiEK vrši istraživačke i poslove informisanja javnosti o podsticajnim mjerama za OIEiEK, razvija odgovarajuće edukativne programe, organizuje javne i stručne rasprave, radionice i obuke, kako bi informacije o korištenju OIEiEK blagovremeno stigle do zainteresovanih strana i građana u Federaciji BiH.

Upravni odbor Operatora za OIEiEK ima tri člana koje imenuje i razrješava federalni ministar energije, rudarstva i industrije, uz prethodnu saglasnost osnivača. Direktora Operatora, uz saglasnost osnivača, bira Upravni odbor većinom glasova na osnovu javnog konkursa.

Do imenovanja direktora Operatora za OIEiEK, te poslove će obavljati privremeni direktor Hajrudin Bećirović, priopćili su iz Vlade. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti