Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Osposobljen teretni željeznički saobraćaj na pruzi Sarajevo-Zenica

19.05.2014. 09:24 / Izvor: eKapija.ba

Željeznice FBiH uspjele su sinoć 17/18.05.2014. godine, uz izvanredne napore otkloniti preko 10.000 m³ zemlje u mjestu Modrinje na dionici pruge Kakanj –Lašva, te je uspostavljen teretni saobraćaj na relaciji Sarajevo-Zenica. Zbog pokidane kontaktne mreže saobraćaj se odvija dizel lokomotivama uz ograničenje mjera opreznosti i uvedenu laganu vožnju od 30 km/h.

U toku noći na pomenutoj relaciji saobraćala su četiri teretna voza. Usljed plavljenja pruge, pojave odrona zemlje, kamena i drugih nanosa željeznički saobraćaj i dalje je potpuno obustavljen na dionici pruge Zenica – Maglaj – Doboj. Posebnu opasnost predstavlja zemljište koje se obrušilo sa minskog polja na pružni pravac Zavidovići-Maglaj.

U poslovnom području Tuzla svi pružni pravci i dalje su blokirani. Međutim, ŽFBiH ostvarile su uslove za dopremu uglja iz Rudnika Dubrave do Termoelektrane Tuzla. Na dionici pruge Bosanska  Poljana – Ljubače – Živinice odnesena je kompletna podloga u dužini od 1000 metara. Željezničari vrše intenzivno nasipanje materijala, te je do jutros osposobljeno oko 230 m pruge, a radovi se nastavljaju. Značajna su oštećenja na mostovima, posebno mosta „Gostiva“ na odstojanju Živinice – Donja Višća (prema Banovićima).

U cilju prevencije nastalih šteta i osiguranja bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja, formiran je krizni štab ŽFBH, a operativne ekipe sa raspoloživom mehanizacijom  danonoćno su na terenu.

ŽFBiH naglašavaju da većinu sanacija nisu u stanju same uraditi, te mole za stručnu pomoć nadležnih za ovu oblast, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.                                                                 

                                                                                             

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti