Osuda zabrane reklamiranja privatnih stomatologa

21.01.2014. 12:15 / Izvor: eKapija.ba
Osuda zabrane reklamiranja privatnih stomatologa

Udruženje građana "Multi" oštro osuđuje pojedine dijelove Pravilnika o načinu oglašavanja i načinu isticanja naziva privatne prakse, a kojeg je donijela Skupština Stomatološke komore Federacije BiH,

Udruženje građana "Multi" oštro osuđuje pojedine dijelove Pravilnika o načinu oglašavanja i načinu isticanja naziva privatne prakse, a kojeg je donijela Skupština Stomatološke komore Federacije BiH, i to onog dijela koji se tiče zabrane reklamiranja privatnih stomatoloških ordinacija.

"Smatramo da ovakve i slične zabrane direktno narušavaju konkurentnost u ovoj oblasti, te kreiraju monopolsku zaštitu za tržišno neuspješne stomatologe. Da ova zabrana Skupštine Stomatološke komore Federacije BiH nastoji zaštiti neuspješne stomatologe dokazuje i izjava prim. dr. Edina Muhića, predsjednika Stomatološke komore FFiH, koji naglašava da "reklama u smislu da je nešto jeftinije, a kvalitetnije nego kod drugih, nije dozvoljena." Ovim činom se implicira da jeftinije i kvalitetnije stomatološke usluge nisu poželjne na tržištu, a što direktno ugrožava dobrobit korisnika tih usluga", navodi se u saopćenju Udruženja koje potpisuje Admir Čavalić, predsjednik udruženja "Multi".

Na kraju, odluka posebno zabrinjava u kontekstu ekonomskih sloboda pojedinca, jer ovakvim djelovanjem se narušava sloboda i pravo da se promovira vlastiti rad. Inače, Bosna i Hercegovina se prema aktuelnom izvještaju nalazi na zadnjem mjestu u regiji po pitanju ekonomskih sloboda. Odluka Stomatološke komore Federacije BiH dodatno narušava ovaj rejting i dokazuje date tvrdnje, dodaje se.

Udruženje građana "Multi" iz Tuzle je prvo formalno registrovano udruženje u Bosni i Hercegovini koje je posvećeno unapređenju ekonomskih sloboda i promociji ideja slobodnog tržišta. Pored toga, udruženje građana "Multi" je orijentisano ka jačanju omladinske inicijative u različitim oblastima poput omladinskog poduzetništva, ekologije, kulture i sporta, učešća mladih u društvenih promjenama i slično

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti