Otkup duhana u BiH, rješenje se očekuje

25.08.2021. 09:12 / Izvor: BHRT
Otkup duhana u BiH, rješenje se očekuje

U bijeljinskom "Duhanu" kažu da su krenuli u otkup jer su ugovorom obavezani da to urade.

Nakon što su na sastanku početkom jula najavili da se gasi organizovana proizvodnja duhana u Bosni i Hercegovini, organizatori proizvodnje u našoj zemlji ovih dana počeli su otkup. Ipak, ističu da je situacija daleko od dobre, a rješenje očekuju početkom septembra, kada će se sastati sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje.

Dugogodišnjeg proizvođača duhana Milenka Zečevića iz Semberije vijest o početku otkupa duhana je obradovala. Predao je prve količine podbira, ali je zabrinut šta će biti dalje.

"Ja sad ništa nisam siguran da vam budem iskren. Ako bude i dalje proizvodnje, vjerovatno će se raditi, a ako ne, nikom ništa, moraće se napustiti, a pod ovim uslovima je i teško", kazao je Milenko Zečević, proizvođač duhana.

U bijeljinskom "Duhanu" kažu da su krenuli u otkup jer su ugovorom obavezani da to urade. Novac za isplatu roda nemaju, a i proizvođači, svjesni toga, pa predaju samo količinu kojom otplaćuju dug za sjetvu.

"Šteta na duhanu je ove godine značajna i nije bilo skoro takvih šteta. Kod nas oko 60 proizvođača iz semberije i trideset iz posavine", istakao je Slavko Mihajlović, tehnolog u AD "Duhan" Bijeljina.

Slično je i u drugim krajevima zemlje. Iako su početkom jula najavili da obustavljaju proizvodnju duhana, organizatori ističu da su ih u međuvremenu iz Uprave za indirektno oporezivanje pozvali na sastanak.

"Zakazao je sastanak za drugi septembar, pozvao je nas organizatore porizvodnje i ministre poljoprivrede iz jednog i drugog entiteta. Tu ćemo ponoviti argumente koje imamo, jer radi se o nesporazumu i zamjeni teza koje primjenjuje uprava", naglasio je Mihajlović.

Organizatori proizvodnje u ovaj sastanak polažu velike nade. Kažu da, ako dogovora ne dođe, neće nastavljati proizvodnju. Bez dogovora sa UIO upitna je i finalizacija ovogodišnjeg otkupa, jer novca nemaju, pa bi rod duhana mogao završiti na crnom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti