Otpad iz Italije još je tu

28.07.2020. 08:14 / Izvor: BHRT
Otpad iz Italije još je tu

Deseci tona tekstilnog otpada koji je firma Krom-reciklaža iz Italije uvezla i odložila u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Bihaću, još su na istom mjestu.

Deseci tona tekstilnog otpada koji je firma Krom-reciklaža iz Italije uvezla i odložila u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Bihaću, još su na istom mjestu. Iz ovih općina pozivaju nadležne da učine što treba kako bi se taj otpad uklonio s mjesta na kojima je ostavljen. A mogao bi ostati dugo, jer iako je uvezen s ciljem da se reciklira, takvog pogona u ove tri općine nema.

Italijansko smeće dovezeno u Drvar pod sumnjivim okolnostima i dalje je u napuštenim fabrikama. Kada će otpad biti uklonjen i koji su daljnji koraci, bila je današnja tema sjednice Kriznog štaba Općine Drvar. Lokalne vlasti ostaju pri svom prvom zahtjevu a to je da se otpad ukloni sa područja opštine

"Odlučili smo da se i dalje borimo administrativnim sredstvima i da zahtjevamo od nadležnog federalnog inspektorata da se otpad, nakon što smo dobili rezultate analize da je otpad neopasan, da se on zapali u nekoj od toplana", kazala je Dušica Runić, načelnica Opštine Drvar.

Načelnica Runić kaže da da među građanima vlada panika uzimajući u obzir činjenicu da je epidemiološka slika u Drvaru narušena u zadnjih nekoliko dana i dodaje da su građani dodatno uznemireni zbog ogromnih količina otpada. Na pitanje da li su od viših nivoa vlasti dobili zvaničan odgovor kada je riječ o ovom otpadu, načelnica ističe:

"Ne, ne – dobila sam samo informacije i to je to. Znači informacije od ministrice Đapo kad smo tražili informaciju o preduzetim aktivnostima dobili smo dokumentaciju o zapisniku o obavljenom inspekcijskom nadzoru kad je bio, a drugo ništa – na sve inicijative, zahtjeve i dopise nemamo nikakav zvaničan odgovor ni od federalnih ni kantonalnih nivoa, ni iz Tužilaštva kantona ni inspektorata".

Ista situacija je i u Bosanskom Grahovu – inspekcijski nadzor je obavljen, međutim nema još nikakvih konkretnih poteza a otpad i dalje stoji na mjestu gdje je prvobitno istovaren.

"Imali smo sastanak 17.7 u Sarajevu sa ministricom okoliša i turizma i kantonalnim ministrom i tad smo dogovorili u roku od 7-10 dana da će se poduzeti određene mjere da se taj otpad ukloni i odveze u Italiju međutim do dana danas mi nismo dobili povratnu informaciju kad se s istim to planira uraditi", navodi Milorad Gligić, načelnik Opštine Bosansko Grahovo.

Ista vrsta otpada uskladišena je i u Bihaću. Iako je bilo najava da će on odvezen 2-3 dana nakon što je uskladišten, to se nije desilo.

"Gradska uprava je izrazila želju i ostaje pri tome bez obzira što se radi o privatnoj lokaciji i privatnom smeću spremna odmah po završetku istrage odnosno kada policija kaže i istražni organi da se to može, da se to isto smeće izmjesti i očisti samu lokaciju", ističe Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Ovdje se priča o otpadu ne završava. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su nam kazali kako će u naredna dva dana donijeti nove mjere i odluke o tome kako će se dalje postupati prema talijanskom otpadu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti