Otus Pale: Izgradnja nove kuće i ugradnja TP vazduh-voda

22.12.2014. 14:57 / Izvor: eKapija.ba

Jednostavnim korištenjem Mitsubishi Electric Ecodan toplotne pumpe (koja koristi vazduh kao izvor energije) za grijanje domaćinstva i sanitarne vode, moguće je uveliko smanjiti tekuće kućne troškove.

Pri projektovanju svoje kuće želimo učiniti boravak u njoj prijatnim a tekuće troškove održavanja, grijanja i hlađenja, što nižim.

Priželjkujemo pasivnu kuću. To je energetski efikasan objekat gdje je visoki standard življenja garantovan bez upotrebe konvencionalnih sistema grijanja ili klima uređaja. Međutim, cijena izgradnje pasivne kuće je visoka pa se odlučujemo za gradnju niskoenergetskog objekta čija godišnja potrošnja ne prelazi 40-60 kWh/m2. Ovo znači da ćemo u kuću ugraditi kvalitetne prozore, kuću obložiti termo fasadom i umjesto konvencionalnog radijatorskog grijanja instalirati podno grijanje. Ukoliko nam kućni budžet dozvoli dodaćemo sistem za ventilaciju sa rekuperacijom toplote i vraćanjem vlage u prostor. Ovo su neophodni uslovi za niskotemperaturno grijanje. Više neće biti potrebe za grijanjem vode do 65oC nego će sve naše potrebe biti zadovoljene vodom grijanom do 40oC. Sada smo pred odlukom čime grijati vodu, biomasom ili toplotnom pumpom vazduh-voda. Kada se stave na papir prednosti jednog i drugog izbora, grijanje biomasom (čvrsto gorivo) će gotovo sigurno dobiti prednost zbog manjeg početnog ulaganja.

Ako se razmotre sve prednosti grijanja toplotnom pumpom vazduh-voda slika se brzo mijenja:

  •     pošto nema investicije u kotlovnicu sa dimnjakom, brzo ustanovljavamo da su čak i početni troškovi ugradnje toplotne pumpe niži,
  •     ne trebamo svake godine brinuti za nabavku energenta (biomase) ,
  •     nije nam potreban prostor za skladištenje energenta (biomase)
  •     nije potrebno ložiti, prazniti pepeo i čistiti peć.

Ugradnjom toplotne pumpe vazduh-voda osiguravamo neprekidan izvor grijanja u periodu dužem od 20 godina jer je radni vijek toplotne pumpe 25 godina i to bez održavanja. Toplotna pumpa će za svoj rad koristiti 70 % energije iz okoline (vazduha) a samo 30 % električne energije iz mreže. Uzmimo u obzir da je cijena energije relativno visoka a u slučaju grijanja biomasom uticaj cijene energenta se 100% odražava na cijenu grijanja dok se taj uticaj kod grijanja toplotnom pumpom smanjuje za 70%. Cijena toplote (energije) vazduha ostaje nepromjenjena.

Nekada je bilo cjelishodno instalirati toplotne pumpe samo tamo gdje su zime blaže kao npr. u Hercegovini. Danas to nije slučaj. Ukoliko se opredijelite za Zubadan Ecodan toplotnu pumpu, ona će raditi dobro i na temperaturama nižim od -20oC. Istina, tada će potrošnja energije biti veća. Nekoliko ovakvih izuzetno hladnih dana, u periodu od 150 do 200 dana, koliko kod nas traje sezona grijanja, neće značajno uticati na godišnji trošak za grijanje.

Jednostavnim korištenjem Mitsubishi Electric Ecodan toplotne pumpe (koja koristi vazduh kao izvor energije) za grijanje domaćinstva i sanitarne vode, moguće je uveliko smanjiti tekuće kućne troškove.

Korištenjem dokazane tehnologije koja se koristi širom svijeta, toplotne pumpe Ecodan nadograđuju prirodnu energiju iz vazduha i koriste je za grijanje domaćinstva i sanitarne vode.

Tehnologija toplotne pumpe se koristi širom svijeta desetljećima. Mitsubishi Electric je unaprijedio ovu tehnologiju za upotrebu u domaćinstvima, proizveo je Ecodan, jedan od danas najnaprednijih i najefikasnijih raspoloživih sistema za grijanje.

Otus d.o.o. Pale je zastupnik i uvoznik Mitsubishi Electric uređaja za Bosnu i Hercegovinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti