Otvara se prvi privatni medicinski fakultet u BiH

15.08.2013. 10:14 / Izvor: Fena
Otvara se prvi privatni medicinski fakultet u BiH

Prvi privatni medicinski fakultet u BiH pri Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju (SSST) trebao bi početi s radom 1. oktobra 2014. godine u Sarajevu.

Prvi privatni medicinski fakultet u BiH pri Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju (SSST) trebao bi početi s radom 1. oktobra 2014. godine u Sarajevu.

Tim povodom Sporazum o njegovom osnivanju danas su u Sarajevu svečano potpisali predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) Andi Arnautović i rektor SSST-a Ejup Ganić.

"Ovaj čin pokazuje da se BiH okreće stručnjacima iz inostranstva. Za svaki predmet doktori, odnosno profesori koji su članovi BHAAAS-a bit će online dostupni studentima medicinskog fakulteta", istakao je Ganić.

Naglasio je da će ovaj fakultet spojiti bh. doktore u BiH s onim doktorima koji su postigli veliki uspjeh u inostranstvu, te će „50-ak doktora pomagati medicinski fakultet, to jest sa njima će biti obogaćena Sarajevska škola za nauku i umjetnost.

Zahvaljujući saradnji SSST i BHAAAS kazao je da se želi skrenuti pažnja na pozitivnosti BiH, u kojoj ima itekako stručnog kadra iz medicine.

"Inicijativa za osnivanje fakulteta potekla je od doktora Ganića, kada je uvidio šta ljudima u BiH treba i s kojim se problemima susreću u obrazovanju. Tako ću s drugim bh. doktorima koji danas žive i rade u Americi prenijeti pozitivna iskustva u smislu načina prezentiranja znanja ljudima u BiH", kazao je Arnautović.

Ganić je posebno zahvalio kantonalnom ministru zdravstva Eldanu Lokmiću i načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću, koji su također danas prisustvovali ceremoniji potpisivanja ugovora.

"Ovo je historijski put obrazovanja u svakom smislu. U Kantonu Sarajevo trenutno ima 7,5 hiljada zaposlenih u zdravstvenom sistemu, što je daleko manje od broja zdravstvenih radnika u razvijenim zemljama. Nadam se da će prvi privatni medicinski fakultet doprinijeti da se ovo stanje promijeni", rekao je Lokmić.

Najistaknutiji bh. stručnjaci na polju medicine, koje okuplja BHAAAS i koji daju značajan doprinos na vodećim univerzitetima i klinikama u SAD-u i Kanadi, sačinjavat će dio nastavnog kadra SSST-ovog medicinskog fakulteta.

Ganić je izrazio želju, te naglasio da možemo generirati doktore za Evropu i svijet, jer diploma koju dodjeljujemo otvara vrata u svijet.

Tako će studenti nastavu slušati na engleskom jeziku, a diploma koju će sticati bit će priznata u cijelome svijetu.

Ovo će biti prvi privatni medicinski fakultet u BiH verificiran od nadležnih institucija u Velikoj Britaniji.

S obzirom na to da bi medicinski fakultet trebao početi s radom u saradnji s Općom bolnicom "Prim. dr. Abdulah Nakaš”, bivši direktor Opće bolnice Bakir Nakaš i rektor SSST Ejup Ganić 29. novembra prošle godine potpisali su Aneks I Ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji između ove dvije institucije.

Ovim aneksom utvrđuju se oblici edukativne i naučnoistraživačke saradnje u procesu formiranja medicinskog fakulteta i fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta SSST-a u partnerstvu s Univerzitetom Buckingham iz Velike Britanije.

Opća bolnica obavezala se da će u realizaciji nastavnog procesa pružiti određene oblike stručne pomoći.

Trebala bi osigurati nastavnu bazu od svojih uposlenika za realizaciju nastavnog procesa na medicinskom fakultetu Univerziteta SSST-a, sudjelovati u pisanju elaborata o opravdanosti osnivanja medicinskog fakulteta i fakulteta zdravstvenih studija na Univerzitetu SSST-a, te aktivno sudjelovati u kreiranju nastavnog plana i programa za dodiplomski i postdiplomski studij u suradnji sa stručnjacima Univerziteta SSST-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti