Otvoren 1. BMAP medijski forum Zapadnog Balkana

31.01.2019. 11:37 / Izvor: Akta.ba
Otvoren 1. BMAP medijski forum Zapadnog Balkana

Konferencija je okupila učesnike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Srbije.

U Sarajevu je danas otvoren 1. BMAP medijski forum pod nazivom „Mediji, tržište i politika: novi izazovi, stare prijetnje“ organiziran u sklopu USAID-ovog Programa podrške medijima Zapadnog Balkana - BMAP, koji implementira Internews Network uz partnerstvo sa FHI360.

Tokom dvodnevne konferencije učešće će uzeti vodeći profesionalci medijske industrije, uključujući urednike, novinare, istraživače tržišta, medijske analitičare, marketinške agencije i oglašivače. Forum će biti prilika za razmjenu iskustava i očekivanja vezana za daljnji razvoj medija i medijskog tržišta na Zapadnom Balkanu.

Forum je otvorio direktor misije USAID/BiH Peter Duffy koji je naglasio da je politička situacija dovela do polarizacije regiona i da neki mediji odražavaju zapaljivu retoriku koja zagovara podjele. Veliki izazov predstavljaju „lažne vijesti“ i mediji pod kontrolom političkih centara.

"To nas vraća na ono što se naziva "patriotskim novinarstvom" koji koristi samo interesima određenih političkih, vjerskih i kriminalnih lobija. Rezultat je porast govora mržnje, pad profesionalizma, koje narušavaju etičke standarde i dijele društvo", rekao je Duffy.

Davor Glavaš, direktor BMAP-a, je istakao da je Forum okupio na jednom mjestu predstavnike medija i prateće industrije da „podijele saznanja o novim, ali već nezaobilaznim trendovima u medijskoj produkciji i konzumiranju medijskog sadržaja, kao i o mogućnostima regionalne suradnje i zajedničkog nastupa na tržištu. Namjera nam je da kvalitetnom sadržaju dodatno pomognemo da dođe do publike u sve kompleksnijem okruženju.“

Konferencija je okupila učesnike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Srbije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti