Otvoren 13. Međunarodni sajam gospodarstva u Brčko Distriktu

14.11.2014. 08:28 / Izvor: eKapija.ba
Otvoren 13. Međunarodni sajam gospodarstva u Brčko Distriktu
OTVORI GALERIJU

Tijekom svečane akademije gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić proglasio je sajam i službeno otvorenim, nakon čega je uslijedio obilazak štandova i izlagača u prostorijama Javnog poduzeća "Luka Brčko".

U organizaciji Gospodarske komore, a pod pokroviteljstvom Vlade Brčko Distrikta BiH jučer je otvoren 13. Međunarodni sajam gospodarstva na kojem je učešće uzelo oko 170 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske na oko 3.000 četvornih metara unutarnjeg prostora.

Tijekom svečane akademije gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić proglasio je sajam i službeno otvorenim, nakon čega je uslijedio obilazak štandova i izlagača u prostorijama Javnog poduzeća "Luka Brčko".

Brojnim istaknutim zvanicama u brčanskom Domu kulture obratili su se i čelnici Skupštine Brčko Distrikta Đorđa Kojić i Adem Ribić, kao i dogradonačelnik Esed Kadrić, te predsjednik Gospodarske komore Distrikta Veselin Panić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić i uspješni poduzetnik Tomislav Antunović.

Gradonačelnik Domić je istaknuo da je ovogodišnja sajamska manifestacija od iznimnog značaja jer okuplja veliki broj gospodarstvenika ne samo iz Brčko Distrikta nego i okruženja. "Ove godine je ohrabrujuća spoznaja da je učešće uzelo jako puno regionalnih gospodarskih komora kao i gospodarstvenika koji su došli da predstave svoje proizvode ali i da uspostave posebnu suradnju i komunikaciju s ciljem većeg gospodarskog razvitka. Ovaj sajam je po broju komora i izlagača do sada najposjećeniji jer i u krizi ljudi definitivno vide prigodu da se iznađu novi putevi za gospodarski uspjeh", ocijenio je Domić.

On je dodao da se svake godine izdvajaju značajna proračunska sredstva za potporu gospodarstvu ističući da je i održavanje 13. sajma gospodarstva u Brčkom potpomognuto u iznosu oko 90.000 KM.

"Ako računamo poljoprivredu u ovom razdoblju izdvajamo skoro 20 milijuna KM kao vid izravne i neizravne potpore gospodarstvu što predstavlja veliki zamajac našim gospodarskim subjektima. Pored toga sada imamo i studiju ekonomske opravdanosti za izgradnju gospodarske zone na bazi McGowern koja će u naredne dvije godine biti u funkciji i to je svakako važno istaknuti kao i ovogodišnju sajamsku manifestaciju kako bismo u konačnici omogućili nove investicije i radna mjesta za stanovnike Brčko Distrikta", naglasio je  Domić.

Prema riječima Veselina Panića, predsjednika Gospodarske komore ovaj sajam je pokazao da je Brčko Distrikt bio i ostao gospodarski centar regije.

Kao plod današnjeg susreta gospodarstvenika, u prostorijama Gradske vijećnice,  gradonačelnik Domić primio je sudionike 13. Međunarodnog sajma gospodarstva te je potpisan Sporazum o suradnji  Gospodarske komore Brčko Distrikta i Regionalnih gospodarskih komora Zaječara, Zrenjenina, Tuzle i Orašja.

"To su preduvjeti koji će Gospodarsku komoru Brčko Distrikta vezivati u regionalnu suradnju, a činom potpisivanja Sporazuma postali smo lider u osnivanju klastera Alpe-Adria-Panonija koji je osnovan od regionalnih gospodarskih komora koje pokrivaju oko 30 milijuna građana", precizirao je Veselin Panić, predsjednik brčanske Gospodarske komore na prijamu u Vijećnici.

Ovogodišnji sajam održava se u halama JP "Luka Brčko" u centru grada, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan, kao i prethodnih godina i bit će otvoren do nedjelje, 16. studenoga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti