Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Otvoren 15. Sajam privrede: Tešanj nastavlja da spaja privredne mostove

13.06.2019. 13:05 / Izvor: Akta.ba

U Kraševu kod Tešnja danas je otvoren 15. Međunarodni sajam privrede, koji je okupio 300 izlagača. Na jednom mjestu mogu se naći najvažniji privredni subjekti iz BiH, okruženja i Evrope

Sajam su svečanim presijecanjem vrpce otvorili Nj.E Ekrem Ebibi, ambasador Republike Sjeverne Makedonije u BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika ''Biznis centar'' Jelah-Tešanj.

Senad Brka, predsjednik UP ''Biznis centar'' Jelah-Tešanj prilikom obraćanja medijima naglasio što je 15. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2019 okupio više od 300 izlagača iz 10 zemalja i zvanice iz svih nivoa vlasti. 

"Veliku pažnju smo posvetili uređenju štandova sajamske opreme i pretendujemo da budemo privredni sajam broj 1 u Bosni i Hercegovini. Regionalna privredna saradnja je ove godine naš prioritet. Cilj nam je da Makedoniji, koja je ove godine zemlja partner, proširimo ekonomske veze jer veliki broj firmi iz Tešnja već posluje na ovom tržištu", poručio je Brka.

Nj.E Ekrem Ebibi, ambasador Republike Sjeverne Makedonije u BiH izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom da je njegova zemlja partner ovogodišnjem sajmu.

"Naša očekivanja su da svi privrednici iz S. Makedonije, BiH, ali i ostale regije da poboljšaju protok roba", rekao je on i najavio da će ove dvije zemlje uskoro potpisati ugovor o ekonomskoj saradnji i na taj način intenzivirati saradnju.

Izudin Ahmetlić, vlasnik grupacije Hifa Oil i član Organizacionog odbora UP Biznis Centar Jelah-Tešanj poželio je dobrodošlicu svima u sajamski grad Tešanj, na prostor u kojem privreda ne govori šapatom, već piše prepoznatiljivim stilom čiji je eho sve jači. 

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj poručio je da je javnost u Bosni I Hercegovini navikla da iz Tešnja pozitivne i ohrabrujuće vijesti. 

"Navikli su svi da širimo dobru i pozitivnu energiju. Naša priča i naša nada i vjera u bolji svijet, i naša vizija Bosne i Hercegovine se baziraju na mnogo odgovornosti, puno rada, međusobnog povjerenja i otvorenosti", istakao je Huskić i poručio da Sajam privrede predstavlja priliku da se to javno manifestastije skrenu pažnju na ekonomiju.

Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona naglasio je da je Sajam prilika da se predstave dobri poslovni rezultati ovog kantona. 

"ZDK učestvuje u ukupnom izvozu Federacije BiH sa oko 20 posto. Pokrivenost uvoza izvozom je 90 posto i time zadržavamo lidersku poziciju", naglasio je Ganić. Dodao je da privreda ZDK kičma privrede Bosne i Hercegovine. 

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH izrazio je nadu da će ovaj sajam i dalje rasti, kao i privreda ovog kraja.

"Imali smo odgovoran zadatak da u protekle četiri godine provedemo reforne i ostvarili smo dio toga. Iz zahvalnosti prema Tešnju u posljednih nekoliko mjeseci smo intenzivno radili na Koridoru, a ovih dana su obezbijeđena sredstva za još 35 kilometra autoputa", poručio je Novalić 

Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade i ministar Republike Srbije u svom je govoru da u na Balkanu ne postoji bolje mjesto od Tešnja da se govori o privredi, trgovini, ekonomiji.

"Kada dolazite u Tešanj, imate osjećaj da ima više proizvodnih hala od kuća. Imate utisak da je ovo jedna velika industrijska zona gdje svaka kuća predstavlja neki privredni subjekat i Tešanj je upravo po tome specifičan. Na tome treba graditi ekonomiju i privredu, kao i regonalnu saradnju o kojoj toliko pričamo", poručio je Ljajić. 

Ipak, ističe, da regionalna saradnja postaje kao neka "mantra". "Što više govorimo o njih, sve je manje regiona, ali i saradnje. Zato je sada najbolji trenutak da govorimo o njenim perspektivama i da odlučimo da li je uopšte želimo".

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je između ostalog govorio o mjerama i daljim pravcima djelovanja u cilju rješavanja ključnog makroekonomskog problema čitavog regiona - a to je pitanje otvaranja novih radnih mjesta za mlade osobe kako bi ih zadržali da ostanu živjeti i raditi u svojim državama ali i na prostoru čitavog regiona koga, posebno u ekonomskom smislu, žele povezivati i izgrađivati.

Nakon svečanog otvorenja Domu zdravlja i Općoj bolnici u Tešnju uručena je donacija, tačnije dva vozila hitne pomoći ukupne vrijednosti od 200.000 KM koje su osigurali privrednici Hifa Oil, Hifa Petrol i članovi Udruženja Biznis centar.

Kako je istaknuto od strane organizatora centralna tema ovogodišnjeg sajma je regionalna privredna saradnja.

Sajam je okupio predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, diplomatskog kora, međunarodnih i domaćih organizacija, privrede kao i stanovništva. 

Tokom tri dana trajanja sajam će obilježiti sadržajan popratni program, panel diskusije, tematska predavanja, prezentacije, B2B sastanci  koji će će doprinijeti poslovnom povezivanju, te razmjeni iskustava, informacija i dobrih praksi.

Sajam se prostire na 18.000 m2, 6.000 m2 zatvorenog izložbenog prostora i preko 12.000 m2 otvorenog izložbenog prostora. Država pokrovitelj sajma je Republika S.Makedonija, generalni pokrovitelj sajma je Vijeće ministara BiH, partneri Sajma su Vlada FBiH i Vlada ZDK, Općina Tešanj i Privredna/Gospodarska komora FBiH.

S.B.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti