Otvoren 18. Međunarodni poljoprivredni sajam Interagro u Bijeljini

20.09.2019. 13:26 / Izvor: SRNA
Otvoren 18. Međunarodni poljoprivredni sajam Interagro u Bijeljini

Direktor bijeljinskog preduzeća "Grad" Slaviša Cacanović izjavio je da postoji namjera da sadašnji sajamski prostor u gradu preraste u master-centar.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković svečano je danas otvorio 18. Međunarodni sajam poljoprivrede "Interagro" u Bijeljini i istakao da Srpska u ovoj godini ima rast od pet odsto poljoprivredne proizvodnje i prihoda od poljoprivrede u odnosu na prethodnu godinu.

"Poljoprivreda je jedna od razvojnih šansi Republike Srpske u kojoj 140.000 domaćinstava ostvaruje određeni prihod u ovoj oblasti, a 40.000 domaćinstava registrovani su kao poljoprivredna gazdinstva", rekao je Višković na otvaranju Sajma "Interagro" koji je okupio rekordnih 160 izlagača.

Premijer je naveo i da kroz tri stuba ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju Republika Srpska ove godine izdvaja 190 miliona KM.

"Očekujemo da poljoprivreda u budućnosti bude u još boljoj poziciji, a sada je već jedan od glavnih stubova razvoja Republike Srpske", poručio je Višković.

On je izrazio nadu da će, uz veliku podršku Privredne komore Vojvodine, Poljoprivredni sajam u Bijeljini baštiniti dobra iskustva uticajnog Novosadskog sajma.

Početku trodnevnog Sajma poljoprivrede u Bijeljini prisustvovao je i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić, koji je ukazao na značaj agrara u Srpskoj i regionu, kao i potrebu da sajamske manifestacije budu kreator poslovne budućnosti.

"Sajam je mjesto za promociju najnovijih dostignuća u agrobiznisu jer se treba stalno prilagođavati novinama i potrebama poljoprivrednika", naveo je Maletić.

Predsjednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je na otvaranju "Interagra" da ovaj sajam doprinosi jačanju privredne saradnje i stvaranju ambijenta za brže kontakte među partnerima u regionu.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ukazao je na veliku podršku Vlade poljoprivredi, ističući da je ulaganje u ovaj prirodni resurs ulaganje u snažnu Republiku Srpsku.

Uz domaće izlagače najnovija dostignuća u agrobiznisu na "Interagru" predstavljaju učesnici iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Italije, Austrije i Turske, a biće zastupljeni svi segmenti poljoprivredne proizvodnje.

Organizator Međunarodnog sajma poljoprivrede "Interagro" u Bijeljini je preduzeće "Grad", ovogodišnji partneri su Privredna komora Vojvodine i Privredna komora Republike Srpske, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i grad Bijeljina.

Direktor bijeljinskog preduzeća "Grad" Slaviša Cacanović izjavio je da postoji namjera da sadašnji sajamski prostor u gradu preraste u master-centar.

Do nedjelje, 22. septembra, na bijeljinskom sajmu biće predstavljena izložba meda, medonosnih rakija i alkoholnog pića, te izložba poljoprivredne mehanizacije sa eksponatima vrijednim 10 miliona KM.

Biće postavljena i izložba kvalitetne priplodne stoke i štandovi sa sjemenskom robom, zaštitnim sredstvima, stočnom hranom, sadnicama i proizvodima prehrambeno prerađivačkih kapaciteta.

Međunarodni sajam poljoprivrede "Interagro" održava se u sajamskoj hali i na otvorenom prostoru Agrotržnog centra, na površini od 4.500 metara kvadratnih

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti