Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Otvoren 18. međunarodni sajam ekologije "EKOBIS 2021", više od 200 izlagača

09.09.2021. 14:27 / Izvor: Fena

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić otvorio je 18. međunarodni sajam ekologije "EKOBIS 2021", koji se u organizaciji Kantonalne privredne komore USK održava na Gradskoj otoci u Bihaću.

Ove godine prisutno je više od 200 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije, a svoje ponude posjetiteljima sajma će prezentirati i plasirati do 12. septembra.

"Naš 'EKOBIS' je odavno nadmašio okvire Unsko-sanskog kantona i Bosne i Hercegovine i ponosni smo što ide dalje. Kantonalna vlada je i ove godine generalni pokrovitelj, a nadam se da će u budućnosti i sve druge institucije na sličan način prepoznati ovakve manifestacije, koje su od izuzetnog značaja za naš privredni razvoj", riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Tema “EKOBIS-a 2021” je elektromobilnost, tako da će se posebna pažnja obratiti na prezentaciju i promociju hibridnih električnih automobila, odnosno njihove prednosti u očuvanju okoliša.

U okviru ovogodišnjeg sajamskog izdanja bit će organizirani i Sajam turizma “Ekotour”, kao i Sajam obrta i starih zanata.

"To su novine koje smo željeli realizirati još prošle godine, ali smo bili spriječeni zbog otkazivanja kompletne manifestacije. Ideja je da ove sajmove nekoliko godina organiziramo u okviru našeg 'EKOBIS-a', kako bismo ih vremenom brendirali i omogućili njihovo samostalno održavanje. Moram napomenuti da smo se posebno posvetili poštivanju svih propisanih mjera, koje su uslovljene trenutnom zdravstveno - epidemiološkom situacijom",  kazao je predsjednik Privredne komore USK Enes Ružnić.

Ovogodišnja regija - partner je Posavski kanton, dok međunarodni sajam ekologije u Bihaću kao i u prethodnom periodu, posebno podržavaju Vlada Unsko-sanskog kantona, Federalna vlada i Grad Bihać.

"'EKOBIS' se prometnuo u vodećeg zagovornika održivog razvoja zelenih tehnologija. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH podržava sve sajamske manifestacije posebno dizajniranom mjerom kroz model ostalih vrsta podrške", rekao je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić.

Pripremljen je i obiman programski sadržaj kada su u pitanju radionice i paneli, na kojima će se posebna pažnja posvetiti saobraćajnoj povezanosti Bihaća sa Sarajevom, odnosno očuvanju vode i okoliša.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

EKOBIS 2021

Bihać

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti