Otvoren desk ured Evropske investicijske banke u Sarajevu

03.04.2019. 07:18 / Izvor: Akta.ba
Otvoren desk ured Evropske investicijske banke u Sarajevu

Svečani prijem povodom otvaranja Desk ureda Evropske investicijske banke u Bosni i Hercegovini održan je sinoć u Sarajevu u uredu Delegacije Evropske unije i Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH.

Svečani prijem povodom otvaranja Desk ureda Evropske investicijske banke u Bosni i Hercegovini održan je sinoć u Sarajevu u uredu Delegacije Evropske unije i Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars Gunnar Wigemark novinarima je tim povodom rekao da je banka već dugo prisutna na ovom području i da neke njene aktivnosti datiraju još od 1977. godine, kao i da tokom decenija portfolio ulaganja iznosi oko 2,5 milijardi eura.

Po daljnjim navodima ambasadora Wigemarka, to je najveći multilateralni kreditor i najveća razvojna banka, tri puta veća od Svjetske banke.

Naveo je niz projekata koji su toku ili u pripremi, u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj, za koje je podršku osigurala Evropska investicijska banka, prvenstveno u oblasti infratstrukture, uključujući izgradnju putnih komunikacija, za medicinske centre i podršku malim i srednjim preduzećima.

Osigurana je podrška banke za gradnju mosta Gradiška, kao i mosta na Svilaju čija bi gradnja trebalo da počne, rekao je također ambasador.

Predstavnica Desk ureda Evropske investicijske banke za regiju Bosne i Hercegovine i Crne Gore bit će Sandrine Friscia, saopćio je novinarima šef operacija ove finansijske institucije zadužen za Balkan, Hrvatsku i Sloveniju Matteo Rivellini.

Po njegovim riječima, aktivnosti banke bile su rekoredne u prošloj godini u BiH i regiji u koju je finansirano 1,1 milijardi eura, od toga 242 miliona u Bosni i Hercegovini.

Sandrine Friscia imenovala je predstavnika EIB-a za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, sa sjedištem u Delegaciji EU. Od 2008. godine EIB je pozajmila 1,65 milijardi eura za podršku projektima u Bosni i Hercegovini i 719 milijuna eura u Crnoj Gori, prvenstveno u transportnu infrastrukturu, zdravstveni sistem, sistem odbrane od poplava i podršku malim i srednjim preduzećima.

Sklopljeno je šest finansijskih ugovora za širok dijapazon aktivnosti, od kojih je u fokusu podrška malim i srednjim preduzećima. U kombinaciji s bankarskim sektorom, novac je za te namjene realiziran putem Intesa Pro Credit i Raiffeisen banke. I dalje se potiče zapošljavanje mladih, a finansirane su i dvije dionice puta na Kordoru 5-C na području Zenice i Mostara, kao i na dijelu autoputa Banja Luka - Doboj odakle je stigla potvrda da je gradnja izvođena po najvišim evropskim standardima.

Više aktivnosti je planirano u 2019. i narednim godinama, najavio je također Matteo Rivellini.

Evropska investicijska banka je najveći multilateralni finansijer na svijetu, a Regionalni ured banke za zapadni Balkan otvoren je 2010. godine u Beogradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti