Otvoren konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX

14.04.2010. 13:21 / Izvor: eKapija.ba
Otvoren konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX

CEMEX i Odbor nagrade otvorili su po treći put u Bosni i Hercegovini konkurs za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX, prestižnog priznanja za građevinska i arhitektonska dostignuća

Graditeljska nagrada CEMEX u Bosni i Hercegovini odvija se po pozivnom konkursu. To znači da Odbor nagrade, vodeći se svojim stručnim znanjem, poziva na konkurs po tri projekta u svakoj kategoriji: Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine te Stambene građevine.

Ovogodišnji Odbor Graditeljske nagrade CEMEX u Bosni i Hercegovini čine stručnjaci iz područja arhitekture i graditeljstva: mr.sc. Krešimir Šaravanja, direktor Instituta građevinarstva Hrvatske u Mostaru, dr. Muhamed Zlatar, dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu i dr. Milenko Stanković, dekan Arhitektonsko-Građevinskog fakulteta u Banja Luci.

Predstavnici nominovanih projekata po pozivu dostavljaju konkursnu dokumentaciju koja Odboru nagrade predstavlja osnov za donošenje konačne odluke o izboru pobjednika. Na konkurs se pozivaju projekti koji su završeni tokom 2008. i 2009. godine, a pri čijoj je izradi korišteno najmanje 50 posto CEMEX-ovog cementa. Pobjednički projekti javnosti će biti prezentovani u maju ove godine, a u novembru će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Meksiku na globalnoj CEMEX-ovoj Graditeljskoj nagradi (CEMEX Building Award).

Bosna i Hercegovina je već dvije godine svojim projektima uspješno konkurisala na međunarodnoj sceni i to 2007. projektima Poslovna zgrada Hypo Group Alpe Adria, Park Petra Kočića te Ljetnikovac Radobolja, dok su 2008. godine konkurisali Poslovno – stambeni centar Širbegović Marijin Dvor, Upravna zgrada JP Elektroprivreda HZ-HB te Urbana rekonstrukcija i obnova centra Banja Luke.

S projektom Park Petra Kočića iz Banja Luke, Bosna i Hercegovina je 2007. godine ostvarila na međunarodnom takmičenju treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine, dok je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine osvojio čak dvije međunarodne nagrade i to u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje. Ta dva međunarodno uspješna projekta, postali su ambasadori Bosne i Hercegovine u svijetu te stavili velika očekivanja i na ovogodišnji nastup.

Graditeljska nagrada CEMEX je uspostavljena prije 19 godina sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX, koja je od 2005. vlasnik CEMEX Hrvatske (bivšeg DALMACIJACEMENT-a). Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje te dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog učestvovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.

Proizvodi CEMEX Hrvatske d.d. prisutni su na tržištu Bosne i Hercegovine već decenijama, a od 2006. godine kompanija djeluje na tržištu BIH kroz vlastitu kompaniju CEMEX d.o.o.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti