Otvoren nadvožnjak Reljevo na Sarajevskoj obilaznici

05.09.2012. 14:22 / Izvor: Fena
Otvoren nadvožnjak Reljevo na Sarajevskoj obilaznici

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić i vršilac dužnosti načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Aner Šuman danas su zvanično otvorili nadvožnjak Reljevo, dio Sarajevske obilaznice, na dionici Jošanica - Butila.

Nadvožnjak Reljevo je objekt dužine 211,5 metara, koji na stacionaži 3+500 km presijeca trasu Sarajevske obilaznice.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić rekao je da je važnost ovog nadvožnjaka u tome što će umnogome povećati sigurnost učesnika u saobraćaju.

"To se posebno odnosi na pješake, odnosno lokalne mještane koji će moći sigurno prelaziti koridor 5-C", naglasio je Bijedić.

Dodao je da će Vlada Federacije i ministarstvo na čijem je čelu učiniti sve da Sarajevska obilaznica u cijelosti bude završena u 2014., čime će biti smanjene gužve, zastoji u saobraćaju i zagađenje.

Vrijednost radova na nadvožnjaku Reljevo iznosila je 2,6 miliona KM, izvođač radova u prvoj fazi izgradnje bio je SCT d.d. Ljubljana, a u drugoj Strabag AG i HP Investing d.o.o.

Nakon raskida ugovora sa slovenskom kompanijom SCT 7. februara 2011., ugovor za završetak radova na LOT-u 1 Sarajevske obilaznice, dionica Jošanica - Butila s petljom Butila, ukupne dužine 5,6 km, potpisan je 24. aprila 2012. s konzorcijem kompanija Strabag AG i HP Investing d.o.o.

Vrijednost ovog ugovora, koji se finansira iz kreditnih sredstava Evropske investicijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i OPEC fonda, je 33.135.717,78 KM, a rok za završetak radova je pet mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti