Otvoren novi Kovid odjel u Opštoj bolnici u Sarajevu

23.12.2020. 11:42 / Izvor: Fena

U Opštoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu otvoren je adaptirani "Kovid odjel- Infektivnog odjeljenja", namijenjen za zbrinjavanje Kovid pacijenata.

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas je otvoren novi Covid odjel. Raspolaže sa 44 bolnička kreveta i četiri donirana respiratora, a prostire se u prizemlju objekta na površini od 961 kvadratni metar. 

Rekonstrukciju objekta finansirala je Vlada Kantona Sarajevo uz donacije Kraljevine Norveške i UNDP-a.

"Danas našem gradu Sarajevu poklanjamo ovu bolnicu. Želim da poručim građanima Sarajeva da smo ovakvim objektom mnogo toga dobili i ovaj dan ćemo svi zapamtiti", kazao je na pres-konferenciji v.d. direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Istakao je da Opća bolnica trenutno ima pet Covid odjeljenja koja rade, uključujući intenzivnu njegu, teško oboljele i kritično oboljele bolesnike.

"Novi odjel će raspolagati sa 44 kreveta sa svim pratećim sadržajima", dodao je Gavrankapetanović.

Također se osvrnuo na rad Opće bolnice i zahvalio svim uposlenicima.

"Ono što je ova bolnica pružila građanima Sarajeva će sigurno ostati zabilježeno u nekim godinama i generacijama. S ponosom možemo reći da neovisno od težine vremena u kojem smo živjeli, svi zajedno strahovali, dijelili nade, strahove, tuge, bolesti, ipak smo ponosni na ovo teško vrijeme", istaknuo je on. 

Dosadašnji premijer Vlade KS Mario Nenadić smatra da je značaj ovog odjela tim veći što je formiran u vrijeme pandemije, a vrijednost mu je oko 1,8 miliona KM.

"Moramo da pogledamo okruženje, zemlje susjedstva koje su ovakvom vremenu otvarale šatorske i druge kapacitete, zbrinjavali pacijente na druge načine. Mi smo zahvaljujući UNDP-u i norveškoj Vladi uspjeli u ovakvom složenom teškom periodu osposobiti moderan evropski objekat za liječenje", dodao je Nenadić.

Također je istakao odličnu saradnju sa predstavnicima Vlade Federacije BiH koja je odobrila korištenje tog objekta.

Na pres konferenciji je također istaknuto da se u narednom periodu očekuje realizacija i druge faze radova te će objekt u konačnici imati kapacitet za više od stotinu pacijenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti