Otvoren novi proizvodni pogon kompanije "Alma Ras" u Visokom

02.09.2015. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Otvoren novi proizvodni pogon kompanije 'Alma Ras' u Visokom
OTVORI GALERIJU

Alma Ras u industrijskoj zoni Ozrakovići u Visokom je danas otvorila vrata novog proizvodnog pogona u kojem je zaposlenje dobilo 240 radnika.

Alma Ras u industrijskoj zoni Ozrakovići u Visokom je danas otvorila vrata novog proizvodnog pogona u kojem je zaposlenje dobilo 240 radnika.

Kako je istakao izvršni direktor Alma Ras kompanije Rasim Memagić novi pogon nastao je kao kruna dobrog poslovanja od 1998. godine.

INVESTICIJA OD 2,5 MILIONA KM

"Pogon će služiti modernizaciji kompanije Alma Ras i biće podrška ukupnim kapacitetima firme. Radovi na projektu otvaranja započeti su još u junu 2014. godine. Objekat se prostire na parceli od 4.000 m², od čega je 3.500 m² korisnog prostora: proizvodnih hala, skladišta i popratnih objekata, Investicija u opremu i uređenje objekta do sada iznosi 2,5 miliona KM. 90 posto investicije odnosi se na vlastita sredstva i sredstva iz kreditnih linija komercijalnih banaka, dok su preostali dio obezbjedile institucije i kompanije koje su danas sa nama", kazao je Memagić.

Tokom izgradnje posebna pažnja je usmjerena na optimalne uslove rada i sugurnost na radu te je cijeli objekat u potpunosti klimatiziran i opremljen sa 220 savremenih šivaćih strojeva i strojeva za obradu tekstila.

"Od 240 radnika koliko je uposleno ovdje, 220 će raditi na savremenim šivaćim strojevima. Do kraja godine planirano je otvaranje još 60 radnih mjesta, tako  da će ukupan broj na kraju godine biti 300 radnika. Drago nam je da smo zaposlenje mogli pružiti stanovnicima Visokog i susjednih općina", istakao je Memagić.

Godišnji kapacitet ovog pogona trenutno je devet miliona komada, a do sada se u Alma Ras prozvodnom pogonu u Visokom, proizvelo više od tri miliona komada gotovih proizvoda koji se izvoze u zemlje Evropske Unije, a zatim i u cijeli svijet pod markicom Made in Bosnia and Herzegovina.

Prema riječima Kemala Hadžića, vođe projekta "Piramide Visoko" ovo je peti objekat koji Alma Ras otvara u Bosni i Hercegovini, a prilikom otvaranja objekta u Visokom velika pažnja je usmjerena na edukaciju i na prenošenje znanja.

ŠIJU ZA COMPROM I TRIUMPH

Načelnica Općine Visoko, Amra Babić kazala je kako se ovom investicijom vraća imidž Visokom koji je godinama uživalo.

"Visoko ponovo postaje grad tekstila. Drago mi je da zaslugu možemo pripisati i Općini Visoko koja je u saradnji sa GOLD projektom učestvovala u programu stručnog osposobljavanja za rad nezaposlenih lica za profil šivač, te tako podržala ovu proizvodnju investiciju", kazala je Babić.

Zihnija Hasović, programme manager EBRD-a kazao je kako su kompaniji Alma Ras pomogli oko savjetodavnih usluga, dok njihove investicije u BiH iznose preko 1,7 milijardi eura.

"Saradnja sa Alma Ras je započeta još 2005. godine. Tada smo podržali jedan projekt osnaživanja brenda i dizajn tadašnje kolekcije proizvoda. Zatim smo našu saradnju nastavili od 2011. do 2013. godine kroz rad sa stranim ekspertima na izradi dugoročnog plana razvoja, obukama menadžment tima i zaposlenih. Dok smo u prošloj i ovoj godini sarađivali na projektu koji je u konačnici imao za cilj formiranje ove nove proizvodne jedinice Alma Ras u Visokom", istakao je Hasović.

Omer Korjenić, v.d. direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje kazao je da je zadovoljan što je Zavod mogao biti dio ove uspješne priče, a putem kojeg se vršilo stručno osposobljavanje radnika.

Kao najbitniji efekat ove uspješne domaće investicije su sretna mlada lica u dobi do 30 godina. Za većinu je ovo i prvo zaposlenje, ali i kako kažu dodatni motiv da idu dalje i ostanu u državi gdje su i rođeni.

Inače, početak rada pogona ozvaničili su presjecanjem crvene vrpce direktorica Alme Ras, Almasa Memagić u društvu direktora proizvodnje Triumph Austria, Thomasa Oechsnera i direktorice i vlasnice Comprom Plus iz grupacije Calzedonia (Italija), Jasne Prapotnik sa kojima Alma Ras ima dobru saradnju i za koje šije u svojim proizvodnim pogonima.

DRUŠTVENO ODGOVORNA KOMPANIJA

Alma Ras slovi za društveno odgovornu kompaniju, što je dokazala i ovoga puta, pružajući doprinos lokalnoj zajednici. Izvršni direktor, Rasim Memagić uručio je ček u vrijednosti od 3.000 KM Ženskom rukometnom klubu Visoko, te za kraj poželio da ovaj pozitivan primjer razvoja domaće kompanije, zapošljavanja i konstantnog usavršavanja, bude poziv i drugima da pomažu ovakve i slične projekte, prije svega da pozovemo državne, federalne i druge institucije da partnerski učestvuju u ubrzanom razvoju ekonomije na zdravim osnovama, i podrže kompanije u cilju zapošljavanja i oporavka.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti