Otvoren poslovni forum "16+1" u Dubrovniku

12.04.2019. 11:41 / Izvor: Federalna.ba
Otvoren poslovni forum '16+1' u Dubrovniku

Dvojica premijera Plenković i Li simbolično su pustili u rad internetsku stranicu koja će omogućiti inicijativu za suradnju i razvoj srednjih i malih poduzetništva.

Započeo je summit "16+1", susret premijera zemalja istočne i srednje Europe s kineskim premijerom Li Keqiangom kojem se ove godine pridružio i grčki premijer Alexis Tsipras tako da će ova Inicijativa prerasti u "17+1", javlja Anadolu Agency (AA).  

Na samitu, koji se sastoji o poslovnog i političkog dijela, sudjeluje oko 1.000 gostiju, od najviših predstavnika državnih vlasti, premijera i ministara pa sve do poslovnih ljudi.

Samit je započeo 9. poslovnim forumom kojega je obraćanjem nazočnim premijerima i predstavnicima poslovnih subjekata otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković, istaknuvši kako je sretan da se ovaj forum događa upravo Dubrovniku, gradu koji je kroz povijest bio trgovačka spona istoka i zapada. Spomenuo je i Marka Pola koji je bio spona Europe i Kine, a koji se rodio na obližnjem otoku Korčuli.

Plenković je naglasio kako je Kina drugo najveće tržište za izvoz i prvo za uvoz u Europsku uniju, s tim da se dnevno između Kine i EU-a razmijeni milijardu dolara.

Kineski premijer Li Keqiang istaknuo je uvodno kako će Kina prilagođavati poreze kako bi napredovala srednja i mala poduzeća u toj zemlji kako bi se zadržao dugotrajan, stalan rast gospodarstva.

"Kina je okrenuta svijetu, pozdravljamo obostranu otvorenost i htjeli bismo povećati uvoz iz ovih zemalja u Kinu, posebno poljoprivrednih proizvoda da bi imali veći izbor na tržištu", kazao je Li.

Dvojica premijera Plenković i Li simbolično su pustili u rad internetsku stranicu koja će omogućiti inicijativu za suradnju i razvoj srednjih i malih poduzetništva.

Moto poslovnog foruma je "Izgradnja novih mostova kroz otvorenost i suradnju".

U Dubrovnik je ukupno pristiglo 16 premijera i to sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev, crnogorski premijer Duško Marković, češki premijer Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, estonski premijer Juri Ratas, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunjske Viorica Dancila, slovački premijer Peter Pellegrini, slovenski premijer Marjan Šarec, srbijanska premijerka Ana Brnabić i albanski premijer Edi Rama, poljski premijer Mateusz Morawiecki te češki predsjednik Miloš Zeman, a na događaj zbog obaveza nije došao samo latvijski premijer Aigars Kalvitis.

Premijer Andrej Plenković sastat će se s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Sastanak premijera 16 država istočne i srednje Europe s kineskim premijerom održava se svake godine, a riječ je o 8. samitu koji se ove godine, nakon prošlog sastanka u Sofiji, održava u Dubrovniku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti