Otvoren prvi Oracle academy day u BiH

27.10.2016. 08:31 / Izvor: Akta.ba
Otvoren prvi Oracle academy day u BiH

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić jučer je otvorio prvi Oracle Academy dan u Bosni i Hercegovini.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić jučer je otvorio prvi Oracle Academy dan u Bosni i Hercegovini. Osim američke kompanije Oracle, organizatori ovog, jednog od najznačajnijih događaja iz oblasti informacionih tehnologija (IT) u BiH u 2016.godini, su Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, koja je i domaćin skupa, Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli i Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, a uz podršku Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

U svom obraćanju premijer Bego Gutić je pozdravio goste koji su došli iz Engleske, Amerike, Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, te istakao da je današnja aktivnost  jedinstven IT događaj u Bosni i Hercegovini.

"Današnji Oracle Academy dan dokazuje da smo mi u Tuzlanskom kantonu svjesni važnosti i okrenuti obrazovanju IT stručnjaka, vođeni činjenicom da su oni najtraženiji kadrovi na tržištima rada u BiH i cijelom svijetu i da se danas svaka privredna grana oslanja na upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Drago nam je vidjeti da uz eMPIRICU i dvije naše javne obrazovne institucije sudjeluju u organizaciji i provedbi ovih aktivnosti", rekao je premijer Gutić.

"Osnovni cilj ovog skupa je da potaknemo nove generacije da krenu u IT educiranje, jer u Evropi nedostaje oko 900.000 stručnjaka iz ove oblasti", rekao je  direktor Visoke škole eMPIRICA Muhdin Mujačić i izrazio očekivanje da na ovom skupu učešće uzme preko stotinu učesnika.

"Ovo je veoma dobar skup. Okupio je veoma kvalitetan kadar koji može napraviti razliku u sferi obrazovanja. Želimo mlade ljude pripremati za industriju, kako bi naša ekonomija dobila konkretnu korist od školstva. Jedna od poruka sa današnjeg skupa jeste i da se moramo vratiti u srednje, pa i u osnovne škole, te da tamo, u tim obrazovnim institucijama, djeci ukažemo na mogućnosti IT-a i da ih „gurnemo“ u tom  smjeru", riječi su direktora Oracle BiH Amera Hadžikadića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti