Otvoren Zavičajni muzej u Konjicu

04.02.2011. 11:28 / Izvor: eKapija.ba
Otvoren Zavičajni muzej u Konjicu

Konjic je bogatiji za još jedan kulturno-historijski objekat. Naime, radi se o Zavičajnom muzeju koji se nalazi pored Kamene ćuprije, u srcu stare jezgre grada Konjica.

Muzej će doprinijeti razvoju turizma u Konjicu, a trebao bi imati i značajan uticaj i na ekonomski razvoj općine, razvoj lokalne zajednice i poboljšanje komunikacije između građana, turista, institucija, mjesnih zajednica i nevladinih organizacija.

U Općini kažu kako se očekuje da će povećani broj turista u Konjicu donijeti i više prihoda za lokalni biznis i opštinski budžet.

Također, Zavičajni muzej dodatno će doprinijeti razvoju starog jezgra Konjica i promovirati i zaštiti kulturno i istorijsko naslijeđe, uključujući i stare zanate.

U muzeju će se organizovati razni događaji, uključujući i izložbe i prezentacije. Za sve posjetioce Muzej će nuditi etnografsku i historijsku zbirku te galerijski prostor za postavke različitih izložbi.

Depadans muzeja je rodna kuća Zuke Džumhura, koja je već ranije otvorena za sve posjetioce. Zavičajnim muzejom predviđeno je da za sad upravlja Javna ustanova Narodni univerzitet.

U izgradnju Zavičajnog muzeja je uloženo oko 400.000 KM. Općina Konjic učestvovala je sa 275.000 maraka, dok je 125.000 maraka osigurano donacijama Kraljevine Holandije, USAID-a i Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj SIDA putem Projekta upravne odgovornosti (GAP).

Inače, Vlada SAD-a je do sada prvenstveno putem USAID-a obezbijedila preko milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti