Otvorena deponija Mošćanica u kojoj će se odlagati čvrsti otpad iz osam općina srednje Bosne

06.06.2008. 10:21 / Izvor: Fena
Otvorena deponija Mošćanica u kojoj će se odlagati čvrsti otpad iz osam općina srednje Bosne

Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg, načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i diektor Svjetske banke u BiH Marco Mantovaneli jučer su svečano otvorili regionalnu sanitarnu deponiju "Mošćanica", udaljenu 11 kilometara od centra Zenice.

Deponija u čiju je izgradnju do sada utrošeno 5.037.000 dolara, a čija vrijednost iznosi 8.400.000 dolara, izgrađena je po standardima i direktivama Evropske unije i predstavlja sigurnu pretpostavku za brz razvoj ostalih sistema upravljanja otpadom. Osim Zenice, regionalnu sanitarnu deponiju "Mošćanica" koristit će još i općine Busovača, Travnik, Žepče, Zavidovići, Visoko, Novi Travnik i Vitez.

"U projekt upravljanja čvrstim otpadom uključeno je osam općina Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. Svjetska banka za ovaj projekt je odobrila oko sedam miliona dolara, a Vlada FBiH projekt je podržala s oko 1,4 miliona dolara. Preostalih 3,3 miliona dolara namijenjeni su za izgradnju još tri odlagališne kasete i opremanje reciklažnog dvorišta", izjavio je Emir Zukić, direktor Regionalne sanitarne deponije "Mošćanica".

Realizacija projekta trajala je više od tri godine i prema riječima resornog federalnog ministra, Nevenka Hercega, ovaj projekt primjer je odlične saradnje lokalnih i federalnih vlasti sa Svjetskom bankom.

"Federalno ministarstvo okoliša i turizma pomoći će da se zatvori sanitarna crna rupa, deponija Siđe kod Zenice", rekao je ministar Herceg.

Projektom upravljanja čvrstim otpadom, u BiH je planirana izgradnja sedam regionalnih deponija i kako je jučer izjavio direktor Svjetske banke u BiH, Marco Mantovaneli, od početa implementacije ovog projekta u BiH je zatvoreno 149 deponija otpada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti