Otvorena međunarodna konferencija o sigurnosti hrane

12.02.2019. 15:23 / Izvor: Fena
Otvorena međunarodna konferencija o sigurnosti hrane

Prva međunarodna konferencija o sigurnosti hrane u Addis Abbabi u organizaciji Afričke unije.

Šira međunarodna saradnja je potrebna kako bi se spriječilo da nesigurna hrana koja ugrožava ljudsko zdravlje omete napredak ka održivom razvoju, saopćili su svjetski čelnici na uvodnom zasjedanju Prve međunarodne konferencije o sigurnosti hrane u Addis Abbabi, organiziranoj od Afričke unije (AU), Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svjetske trgovinske organizacije (WTO), saopćio je WHO u utorak.

Hrana zaražena bakterijama, virusima, parazitima, otrovima ili hemikalijama izaziva oboljenja više od 600 miliona ljudi i smrtne ishode među 420.000 njih svake godine.Posljedice nesigurne hrane koštaju nerazvijene i srednje ekonomije oko 95 milijardi dolara u izgubljenoj produktivnosti svake godine. Zbog tih prijetnji, sigurnost hrane mora bit vrhunski cilj u svakoj fazi lanca prehrane, od proizvodnje do žetve, prerade, skladištenja, distribucije, pripreme i potrošnje, istaknuli su učesnici  konferencije.

"Partnerstvo između Afričke unije i Ujedinjenih nacija dugotrajno je i strateško. Ova konferencija o sigurnosti hrane demonstracija je tog partnerstva.", izjavio je portparol Afričke komisije Moussa Faki Mahamat.

Oko 130 ministara prisustvuje dvodnevnoj konferenciji, uključujući ministre poljoprivrede, zdravstva i trgovine. Vodeći naučni eksperti, partnerske agencije i predstavnici potrošača, proizvođača hrane, organizacija građanskog društva i privatnog sektora također su uzeli učešća, saopćeno je iz WHO.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti