Otvorena Međunarodna poslovna konferencija Kanton Sarajevo

27.09.2017. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Otvorena Međunarodna poslovna konferencija Kanton Sarajevo
OTVORI GALERIJU

Predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović je kazao kako je upravo ova Konferencija jedan od načina kako povezati privredne subjekte u KS.

Svi ekonomski parametri u prvih šest mjeseci ove godine kada je u pitanju privreda Kantona Sarajevo su u porastu, raste broj zaposlenih, veći je priliv investicija, kao i priliv novčanih sredstava, istaknuto je na Međunarodnoj poslovnoj konferenciji Kanton Sarajevo 2017, koja je danas počela u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Privredne komore Kantona Sarajevo.

Muharem Šabić, ministar privrede KS kazao je kako u KS žele poboljšati poslovno okruženje, kako bi domaćim investitorima omogućili da imaju olakšan pristup finansijskim resursima, a kako bi se strani investitori osjecali ugodno.

Predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović je kazao kako je upravo ova Konferencija jedan od načina kako povezati privredne subjekte u KS.

Osvrnuo se na privredu u KS dodajući kako je ona u porastu, povećan je obim industrijske proizvodnje za 1,7 posto.

"I dalje imamo porast turista i to smatramo velikim uspjehom. Rast u turizmu je veći od 16 posto. Povećan je i broj noćenja, a porasla je i trgovina na malo u prvih šest mjeseci ove godine", kazao je Mahmutović, naglašavajući kako je i Vlada KS ove godine kroz projekt LIFE napravila određene pomake.

"Ove godine očekujemo da prema izvještaju Doing Business značajnije napredujemo", kazao je Mahmutović.

Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BIH kaže kako oni omogućavaju privatnom sektoru da se razvija i raste. 

"Mi radimo na projektima koji omogućavaju privatnom sektoru da oni budu ti koji će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. KS je srce ekonomije" , kazao je Ferguson.

Premijer KS Elmedin Konaković kazao je kako je zadovoljan današnjom ekonomijom u Kantonu Sarajevu u poređenju sa ranijim godinama. Napomenuo je, da je povećan broj zaposlenih, ali i smanjen broj onih u javnoj upravi.

"U porastu je broj registrovanih firmi, što je dovelo do povećanja prihoda u budžetu KS", kazao je Konaković.

Učešće na konferenciji uzeli su privredni i finansijski eksperti iz zemlje i inozemstva, predstavnici domaćih i stranih kompanija iz različitih sektora privrede.

Ciljevi Konferencije je predstavljanje Kantona Sarajevo kao potencijalne investicijske destinacije i stvaranje novih poslovnih veza. Konferencija je ujedno i prilika za poslovne ljude iz BiH i svijeta da se bolje upoznaju sa kolegama koji se bave istim poslom, da sa njima razgovaraju i razmijenjuju informacije o poslovnim izazovima današnjice, uspostave novu poslovnu saradnju ili unaprijede postojeću. 

Fokus ovogodišnje konferencije je na bilateralnim susretima (B2B) koji su planirani za kraj dana. 

U okviru konferencije potpisan je i ugovor o poslovnoj saradnji između Ministarstva privrede KS i Bosna Bank International.

Drugi dan konferencije planiran je za posjetu firmama sa područja Kantona Sarajevo i to Ećo Company i Željezari ilijaš.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti