Otvorena Međunarodna poslovna konferencija Kantona Sarajevo

25.09.2018. 11:19 / Izvor: Akta.ba
Otvorena Međunarodna poslovna konferencija Kantona Sarajevo
OTVORI GALERIJU

Kanton Sarajevo ima veliki potencijal, a četiri strategijske grane razvoja su metaloprerađivačka industrija, drvna industrija, IT sektor i turizam.

Kanton Sarajevo ima veliki potencijal, a četiri strategijske grane razvoja su metaloprerađivačka industrija, drvna industrija, IT sektor i turizam, rečeno je danas u Sarajevu na otvaranju treće Međunarodne poslovne konferencije Kantona Sarajevo, koju je organizovalo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sa partnerima, Privrednom komorom KS, Austrije, Koruške i Štajerske.

Ministar privrede KS Muharem Šabić je rekao kako je važno organizovanje ovakvih konferencija, jer na ovaj način potencijalnim investitorima predstavljamo prave vrijednosti Sarajeva.

Šabić je kazao kako je ovo ujedno i način da investitori saznaju gdje je popravljen ambijent za ulaganje i da iste ohrabre da ulažu u Kanton Sarajevo.

Napomenuo je kako KS mnogo radi i ulaže u zapošljavanje mladih.

"Ove godine samo u edukaciju i zapošljavanje mladih se ulaže milion maraka, što bi trebalo uticati na smanjenje odlaska mladih iz Kantona", rekao je ministar Šabić, vjerujući da će strane investicije doći uz korektno poslovno okruženje i motiviranu radnu snagu.

Ono na što je posebno ponosan, kaže, jeste činjenica da su popravljeni uslovi za poslovanje u industrijskim zonama, gdje su godišnja ulaganja bila oko 2,5 miliona maraka.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI je kazao kako je BBI banka u saradnji sa Vladom KS u zadnjih nekoliko godina plasirala 111 miliona maraka putem kojih su omogućili subvencioniranje privrednih subjekata na području Kantona Sarajevo.

Napomenuo je kako BBI u saradnji sa KS radi linije finansiranja MSP, gdje krajnji korisnici plaćaju nula posto za finansiranje do sedam godina.

Martin Pammer, ambasador Austrijske ambasade u BiH ovom prilikom je kazao kako je Austrija i dalje najveći investitor u BiH.

Naveo je kako privreda ovdje raste u svim oblastima i to je veoma vidljivo.

"BiH može biti jako uspješna. Vjerujem u BiH i njenu budućnost", kazao je ambasador Pammer.

Predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić kazao je kako je vidljiv rast najvažnijih ekonomskih parametara u BiH. GDP u zadnje tri godine u BiH, navodi, je u porastu od 3 posto.

"BDP je u 2017. iznosio preko 31 milijardu maraka. Stopa rasta je bila 3,2 posto", rekao je Zvizdić.

Na samom početku konferencje predstavljen je opći profil Kantona Sarajevo i privredna kretanja u Kantonu Sarajevo.

U nastavku konferencije planirano je da se održe dva panela i to: Prerađivačka industrija -šanse i izazovi i Saradnja obrazovanja i privrede kao pokretač ekonomskog razvoja.

U okviru prvog panela najavljeno je učešće Nevena Hadžisulejmanovića, člana uprave AS Holdinga, Rasima Memagića, direktora Firme Alma Ras, Suhada Eće, direktora Ećo Company, Rijada Jahjaefendića, direktora Tvornice tehnološke opreme.

U toku dana učesnici konferencije će biti u prilici da razmijene informacije o aktielnim dešavanjma u regonu i svijetu, poslovnim izazovima današnjice, da unaprijede postojeću privrednu saradnju i uspostave nove poslovne veze.

I ove godine konferencija je okupila značajan broj privrednih i finansijskih eksperata iz zemlje i inostranstva, predstavnika domaćih i stranih kompanija iz različitih sektora privrede, predstavnika doplomatskog kora, naučnih institucija, privrednih komora  predstavnika vlasti.

Fokus konferencije je na bileteralnim susretima B2B i B2G.

Medijski pokrovitelj ovog velikog događaja je i ove godine poslovni portal Akta.ba.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti