Otvorena proizvodna hala "Kolektora CCL" vrijedna više od milion eura

06.07.2018. 08:36 / Izvor: SRNA
Otvorena proizvodna hala 'Kolektora CCL' vrijedna više od milion eura

Svečanom otvaranju prisustvovovali su i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te privrednici i dekani fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Proizvodna hala firme "Kolektor CCL" svečano je jučer otvorena u mjestu Povelič kod Srpca, a u objekat je uloženo više od milion eura vlastitih sredstava i zaposleno novih 108 radnih mjesta.

Presjecanjem vrpce proizvodnu halu otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Nadzornog odbora slovenačkog koncerna "Kolektor" Stojan Petrič.

Dodik je rekao da ovakve investicije pokazuju da Republika Srpska ima stabilno poslovno okruženje i da investitorima može ponuditi povoljne uslove, poput niske cijene električne energije i povoljnog oporezivanja dobiti po stopi od osam odsto, kao i da nema oporezivanja reinvestirane dobiti.

"Učinili smo da Republika Srpska ima dobre infrastrukturne komunikacije, što je privuklo investitore. Da ova kompanija nema pozitivna iskustva ne bi otvorila druge dvije fabrike u Laktašima i ne bi planirala otvaranje četvrte u Prijedoru", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je ovo važan dan za Srbac i Srpsku i da novih 108 radnih mjesta predstavlja veliku dobrobit za ovo područje.

On je zahvalio "Kolektoru" što posluje u Srpskoj jer su time obezbijeđena nova radna mjesta, dodajući da su se povezali i sa fakultetima, čime su dali primjer drugima.

"Ovim Srpska dobija još jedan proizvodni pogon koji će sve svoje proizvode izvoziti, što je veoma važno zbog naših bilansa i spoljno-trgovinske razmjene. Prije desetak godina pokrivenost uvoza izvozom iznosila je oko 35 odsto, a sada iznosi 72,4, čemu doprinosi i ova kompanija", naveo je Dodik.

On je dodao da "Kolektor" u narednih mjesec-dva dana planira da otvori pogon i u Prijedoru, gdje će zaposliti 400 ljudi.

"Teško je dovesti strane investitore i motivisati domaće, ali Srpska se kreće i pokazuje da je uspješno društvo sa stanovišta opažanja investitora i ulaganja", rekao je predsjednik Republike Srpske.

On je istakao da vjeruje da će ove godine BDP rasti 3,8 odsto, što će dati nova povećanja plata i penzija.

Dodik je podsjetio da se samo sto metara od "Kolektora" u Srpcu nalazi još jenda velika slovenačna investicija "Perutnina Ptuj", koja predstavlja jedan od najboljih privrednih kolektiva u regionu.

On je poručio da su slovenačke kompanije u Srpskoj dobro prihvaćene i da ostvaruju poslovni interes, ali su i odgovorne prema radnicima.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da "Kolektor" doprinosi rastu i razvoju industrijske proizvodnje Srpske, koja je u prvim mjesecima ove godine porasla za 7,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

On je dodao da je veoma značajno što ova kompanija doprinosi povećanju izvoza Srpske.

Đokić je istakao da je kompanija "Kolektor" u Srpskoj prisutna i u energetskim projektima i da je izgradila dvije male hidroelektrane i dobila još dvije koncesije.

Petrič je na otvaranju rekao da koncern "Kolektor" u Srpskoj trenutno zapošljava 500 radnika u proizvodnim halama u Srpcu i dvije u Laktašima, a planiraju i otvaranje četvrte u Prijedoru.

"Od početnog prometa 2005. godine kada smo došli u Srpsku, koji je iznosio milion evra, ove godine smo došli do prometa od 28 miliona evra, a cilj nam je blizu 1.000 zaposlenih u Srpskoj i ukupni promet od 75 miliona evra do 2025. godine", rekao je Petrič.

On je naveo da će investicije u ovu halu biti povećane već sljedećih sedmica zbog vrijedne opreme koja će biti prevezena iz Slovenije.

Generalni direktor Privredne komore Slovenije Sonja Šmuc rekla je da Slovenija prvi investitor u Srpskoj, a "Kolektor" prvi među prvima.

"Širenje ove kompanije najbolje govori o tome kako se ona osjeća u Srpskoj, kakav je odnos zaposlenih prema kompaniji i koliko mu se isplati investicija", smatra Šmucova.

Ona je ocijenila da Srpska ima konkurentan poslovni ambijent i sigurna je za investicije.

Direktor "Kolektora" za Republiku Srpsku Predrag Zorić rekao je da prosječna plata u ovom preduzeću u Srpcu iznosi 860 KM, kao i da će, osim ovih 108, biti zaposleno još tridesetak radnika do kraja godine.

Načelnik opštine Srbac Mladen Dragosavljević ocijenio je da je značaj ove insvesticije za opštinu nemjerljiv.

Svečanom otvaranju prisustvovovali su i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te privrednici i dekani fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Firma "Kolektor CCL" posluje u sastavu slovenačke kompanije "Kolektor" koja ima više desetina preduzeća u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi.

"Kolektora CCL" proizvodi elektro-komponente za auto-industriju i industriju ručnih alata za velike svjetske brendove.

Među najvažnijim kupcima "Kolektora" su "Valeo", "Boš", "Remi", "Male", "Štil" i ostale poznate kompanije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti