Otvorena prva javna punionica prirodnim gasom u Kantonu Sarajevo

27.05.2020. 18:50 / Izvor: Akta.ba
Otvorena prva javna punionica prirodnim gasom u Kantonu Sarajevo
OTVORI GALERIJU

Projekat su finansirali Vlada KS sredstvima u iznosu od 1,6 miliona KM, i KJKP "Sarajevogas" sa 400.000 KM.

Prva javna punionica automobila prirodnim gasom u Kantonu Sarajevo i BiH, otvorena je u općini Novi Grad.

CNG punionica nalazi se u poslovnoj zoni "Sarajevogas-a" u Butilama, a njena izgradnja koštala je blizu dva miliona KM.

Svečanosti upriličenoj povodom stavljanja u funkciju punionice, prisustvovao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, te predstavnici Vlade Kantona Sarajevo sa premijerom Mariom Nenadićem na čelu, predstavnici KJKP "Sarajevogas", te drugi gosti.

Ovom prilikom načelnika Efendića iskazao je zadovoljstvo time što se prva punionica prirodnim gasom u KS i BiH nalazi upravo u općini Novi Grad, dodajući da je prvobitna lokacija za punionicu bila predviđena u krugu preduzeća "Gras".

Međutim iz nekih razloga, to preduzeće nije prihvatilo da se punionica nalazi u krugu njihovog preduzeća, tako da će sada autobusi morati voziti 15-tak kilometara u oba pravca da bi došli do punionice.

"Dobro je da u Sarajevu postoji ovakva vrsta punionice, Općina je bila servis kada je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola, a u decembru je izdata upotrebna dozvola za ovaj objekat. Nadam se da će se u narednim godinama, zahvaljujući ovom projektu, povećati broj vozila koja će koristiti prirodni gas kao pogonsko gorivo, a što će doprinijeti manjem zagađenju zraka u našem gradu. To je jedan u nizu projekata koji bi trebao podizati našu svijest kada je u pitanju ekologija, zagađenje zraka i okoline", kazao je Efendić.

 

 

Poznato je da Sarajevo ima problema sa zagađenjem zraka, što je posebno izraženo u zimskim mjesecima.

S ciljem smanjenja zagađenja, Općina je u proteklim godinama dosta radila na gasifikaciji dijelova velikih naselja poput Dobroševića, Ahatovića i Bojnika.

Ti projekti se još realiziraju i imaju za cilj da veći broj građana, prirodni gas koristi kao energent, jer on najmanje zagađuje okolinu.

V.d. direktora "Sarajevogasa" Samir Pajević rekao je kako realizacija ovog projekta između ostalog ima za cilj popularizaciju prirodnog gasa.

"Smanjit će se zagađenje, a samim time stvaraju se uslovi za bolji život građana. Na ovaj način postajemo dio savremenih tokova u Evropi i svijetu" rekao je Pajević.

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS Nihada Glamoč naglasila je da je BiH bila jedina zemlja u regionu koja nije imala javnu punionicu.

"Benefite će imati svi, a naročito "GRAS" i "Centrotrans". Vrijeme će pokazati koliki je značaj ove punionice", rekla je ministrica Glamoč. 

Naime, sva relevantna svjetska istraživanja i studije potvrdile su da upotreba vozila koja kao pogonsko gorivo koriste komprimirani prirodni gas (CNG), omogućuje ogromne uštede, kao i značajno poboljšanje kvaliteta zraka.

Projekat su finansirali Vlada KS sredstvima u iznosu od 1,6 miliona KM, i KJKP "Sarajevogas" sa 400.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti