Otvorena prva punionica za električna vozila u BiH

28.09.2016. 14:03 / Izvor: Akta.ba
Otvorena prva punionica za električna vozila u BiH
OTVORI GALERIJU

Prema riječima Ajle Kozice, menadžera prodaje i marketinga ovog hotela, na ovaj način su htjeli obogatiti ponudu hotela, ali i grada Sarajeva.

U sklopu hotela Residence Inn Marriott danas je otvorena prva punionica za električna vozila u Sarajevu. Ova punionica će biti dostupna samo gostima njihovog hotela.

Prema riječima Ajle Kozice, menadžera prodaje i marketinga ovog hotela, na ovaj način su htjeli obogatiti ponudu hotela, ali i grada Sarajeva.

''Hotel podržava upotrebu obnovljivih izvora energije, te je u sklopu svoje povećenosti društvenoj odgovornosti i zaštiti životne sredine realizirao ovaj projekt'', navela je ona.

Dodaje da su na ovoj punionici ugrađena dva Mode 3 type 2 konektora za punjenje električnih vozila, što je zahtjev prema direktivi 2014/94/EU i standardu IEC 62196-2.

Navodi da su najznačajnije prednosti korištenja eletričnih vozila povećana energetska sigurnost kroz smanjenje ovisnosti o uvoznoj nafti, smanjenje CO2 emisija, buke kao i troškova goriva.

Kako je višestruko isplativo korištenje električnih vozila pokazuje i činjenica da bi za put od Sarajeva do Tuzle, električnim automobilom, potrošili električne energije u iznosu od 1 KM.  

Projekt je rađen u suradnji sa Elektroprivredom BiH, ovlaštenim operatorom distributivne mreže u FBiH,  i Općinom Centar Sarajevo koji su pružili podršku ovom projektu.

Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, navodi da još uvijek ne postoji inicijativa za uvođenje ovakvih punionica u BiH, ali sama aplikacija za članstvo EU je svojevrsni poticaj da krenemo u ovakve stvari u narednom razdoblju. "Želimo učiniti korak naprijed u ovom segmentu, pogotovo kada je u pitanju Sarajevo, koje ima problema sa zagađenosti zraka. Potrebno je pokrenuti aktivnosti kako bi se donijeli propisi koji bi osigurali uvođenje ovih punionica'', navodi Lukić za Akta.ba.

Armin Imamović, direktor kompanije Per Aspera, koji su zastupnici, distributeri i serviseri ovih punionica za BiH, kaže da se nada da će ovakve punionice zaživjeti u BiH te da ćemo slijediti primjer Hrvatska koja već ima nekih dvadesetak punionica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti