Otvoreno pet javnih poziva za zapošljavanje nezaposlenih osoba u KS

09.05.2018. 08:53 / Izvor: Akta.ba
Otvoreno pet javnih poziva za zapošljavanje nezaposlenih osoba u KS

Nezaposlene osobe do 35 godina života mogu da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja.

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo je u okviru Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2018. godini raspisala je pet javnih poziva.

Otvoren je poziv nezaposlenim osobama da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja Trgovac pojedinac. Ovaj Program "Trgovac pojedinac" realizuje se samozapošljavanjem nezaposlenih osoba, odnosno dobivanjem odobrenja za obavljanje trgovine na malo ličnim radom izvan prodavnice kao trgovac pojedinac ili dobivanjem odobrenje za obavljanje poljoprivredne djelatnosti ili obrta sa plasmanom vlastitih proizvoda na tržnici ili pijaci.

Planirana sredstva za ove namjene iznose 600.000,00 KM, a cilj je samozapošljavanje 250 nezaposlenih osoba iz ciljne skupine.

Služba će nezaposlenim osobama koje budu obuhvaćene Programom "Trgovac pojedinac" i registruju djelatnost mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 200,00 KM, za uplatu dijela zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Nezaposlene osobe do 35 godina života mogu da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja.

Pravo učešća u Programu samozapošljavanja imaju mlade osobe koje u momentu objave javnog poziva za ovaj program imaju do 35 godina života, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objavljivanja javnog poziva, a koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnom djelatnošću u Kantonu Sarajevo i koje do sada nisu koristile sredstva za samozapošljavanje od strane Službe i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Planirana sredstva za ove namjene iznose 1.350.000,00 KM, a cilj je samozapošljavanje 150 nezaposlenih osoba iz ciljne skupine.

Javni poziv je otvoren i za poslodavce da se prijave za učešće u Programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba, za poznatog poslodavca. Prednost za učešće u ovom programu imat će poslodavci koji se bave proizvodnom i turističkom djelatnosti, poslodavci koji trenutno imaju zaposlen veći broj radnika kao i poslodavci sa vlastitim finansijskim učešćem u ovom programu.

Planirana sredstva za realizaciju ovog programa iznose 246.000,00 KM i istim će biti zaposleno najmanje 82 nezaposlene osobe, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

Poslodavci sa većinskim privatnim vlasništvom također mogu da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme​.

Cilj Programa zapošljavanja pripravnika je kraće trajanje nezaposlenosti osoba bez radnog iskustva.

U Programu zapošljavanja pripravnika prednost za učešće imaju nezaposlene osobe: djeca demobilisanih boraca, šehidske porodice i porodice poginulih boraca, RVI, djeca RVI koji imaju 100 % procenat invalidnosti, djeca dobitnika najvećih ratnih priznanja, civilne žrtve rata, osobe koje su na evidenciji nezaposlenih najmanje 24 mjeseca prije objave javnog poziva, bivši štićenici domova za djecu bez roditeljskog staranja, liječeni ovisnici o psihoaktivnim supstancama, Romi, lica sa invaliditetom, djeca samohranih roditelja, korisnici javnih kuhinja, djeca sa statusom člana domaćinstva u kome ni jedan član nije zaposlen i nezaposlene osobe iz savjetodavnog procesa, a koje imaju individualni plan zapošljavanja sačinjen od strane savjetodavca u birou.

Planirana sredstva za ove namjene iznose 408.000,00 KM, a cilj je zapošljavanje 80 pripravnika i to: 40 VSS i VŠS i 40 SSS i KV stručne spreme.

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2017. godini pozivaju se poslodavci registrirani na području Kantona Sarajevo čija je osnovna djelatnost naučno-nastavni, odnosno umjetničko-nastavni ili naučno-istraživački, odnosno istraživačko - razvojni rad, da prijave potrebu za zapošljavanjem visokoobrazovanih osoba dobitnika "Zlatne značke" prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, a koje do sada nisu bile zapošljavane po ovom programu.

Planirana sredstva za ove namjene iznose 358.800,00 KM, a cilj je zapošljavanje 23 visokoobrazovane nezaposlene osobe, dobitnice "Zlatne značke".

Pozivi su otvoreni od 15 do 30 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti