Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Otvoriti pitanje izvoza crvenog mesa u zemlje EU

06.07.2020. 08:48 / Izvor: Akta.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocijenili su na današnjem sastanku u Sarajevu da je u narednom periodu sa predstavnicima Delegacije EU u BiH potrebno otvoriti pitanje izvoza crvenog mesa u zemlje EU, kao i na druga tržišta.

Fokus sastanka bio je na spoljnotrgovinskom prometu crvenog mesa, s obzirom na ostvarene viškove domaće proizvodnje i smanjeni unutrašnji konzum u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Sagovornici su izrazili opredjeljenje za što skorijim nalaženjem adekvatnog rješenja za organizovanje cjelokupnog popisa u poljoprivredi, kao i popisa i čipovanja stoke, što je neophodno u procesu vanjskotrgovinskog  prometa sa partnerima sa kojima BiH ima potpisane međunarodne ugovore.

“Ovim bismo u značajnoj mjeri dali podršku primarnoj domaćoj proizvodnji, ali i smanjili mogućnost eventualnih nepravilnosti u tom poslovanju. To je dugoročno značajno iz aspekta kreiranja strategija i akcionih planova za razvoj primarne proizvodnje, a i spoljnotrgovinskog prometa”, rekao je Košarac.

Košarac i Pašalić najavili su da će iduće sedmice sedmice održati sastanak sa federalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudinom Dedićem s ciljem nastavka započetih zajedničkih aktivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti