Otvoriti tržište Rusije za hranu životinjskog porijekla iz BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Otvoriti tržište Rusije za hranu životinjskog porijekla iz BiH

11.07.2019. 12:31 / Izvor: Akta.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa ambasadorom Rusije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim kako bi razgovarali o otvorenim pitanjima i unapređenju daljnje saradnje dviju zemalja.

Na sastanku je razgovarano o otvaranju ruskog tržišta za hranu životinjskog porijekla iz Bosne i Hercegovine. “Vjerujem da smo dovoljno napredovali jer nam je Evropska unija, koja zahtijeva visoke standarde već dozvolila izvoz većine vrsta hrane. Sistem za izvoz hrane životinjskog porijekla je dovoljno razvijen i očekujem otvaranje ruske granice za naše privrednike i u ovoj oblasti”, istakao je ministar Šarović.

Ambasador Ivancov pozdravio je nedavno usvajanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Ruske Federacije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine u oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja. Takođe, na sastanku je razgovarano o pristupanju Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i pitanju kvalitete tečnih naftnih goriva čije regulisanje je važno za pregovore sa ruskom stranom o pristupanju BiH toj organizaciji.

PODIJELI:

TAGOVI:

Mirko Šarović

hrana

Rusija

WTO

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti