Ove godine 20 odsto manje zasada duvana nego prošle

27.02.2017. 09:29 / Izvor: Akta.ba
Ove godine 20 odsto manje zasada duvana nego prošle

Zadruga ima prema proizvođačima obavezu od 130.000 KM, koje isplaćuje sukcesivno prema mogućnostima.

U organizaciji Polјoprivredne zadruge Obudovac, ove godine će biti zasijano 80 hektara duvana 'virdžinija' što je za 20 odsto manje nego prethodnih godina, dok će zavisno od zainteresovanosti kooperanata biti omogućeno i sijanje 10 do 15 hektara duvana tipa „berlej“, rekao je direktor zadruge Maksim Petrović.

Petrović je rekao da je Polјoprivredna zadruga Obudovac za prošlu godinu otkupila sve ugovorene količine duvana, 90 tona „virdžinije“ i 20 tona 'berleja'.

"Prije Nove godine izvršili smo prebir nižih insercija duvana „virdžinija“ koje je trebalo da obradimo, ali zbog hladnog vremena i tehničkih prepreka nismo. Ovih dana smo konačno odvezli sve količine virdžinije u Orašje i počela je njegova obrada, a sve količine duvana tipa 'berlej' biće prodate u Orašju", rekao je Petrović.

On je podsjetio da zadruga ima prema proizvođačima obavezu od 130.000 KM, koje isplaćuje sukcesivno prema mogućnostima.

"Kada obradimo duvan onda ćemo intenzivno tražiti kupce. Imali smo kontakte sa fabrikama duvana u Banjaluci i Podgorici, pa čim nešto realizujemo isplaćujemo", rekao je Petrović.

On je dodao da će narednih dana imati sastanke sa kooperantima u vezi sa obezbjeđivanjem repromaterijala.

Petrović je podsjetio da kooperanti od ove godine koji su registrovani u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) sa prijavlјenom proizvodnjom i dokumentima od organizatora proizvodnje, treba da se sami na osnovu zahtjeva koje ispune i dokumentacije pojavlјuju kao tražioci podsticaja od Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dok će im zadruga dati tehničku podršku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti