al
Ovo je 13 najperspektivnijih startup kompanija u BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ovo je 13 najperspektivnijih startup kompanija u BiH

14.02.2017. 08:48 / Izvor: Slobodna Bosna

Časopis Techflier iz Burlingamea, California, koji prati najbolju i najpametniju tehnologiju i startupe iz cijelog svijeta, posvetio je pažnju Bosni i Hercegovini i sačinio je spisak od 13 startupa koje treba imati u vidu u 2017. godini

Prva na listi je IT startup sa sjedištem u Mostaru VRET. VRET je skraćenica za Virtual Reality Therapy (virtualna, realna terapija), a to je softversko rješenje koje pomaže ljudima da prevaziću svoje strahove i liječe duševne bolesti kroz korištenje virtualne stvarnosti.

Drugi je Visočanin Haris Aščalić sa svojim projektom "Cadence-digitalna asistentica". Cadence je virtual reality personalna asistentica koja ima mogućnost biti dostupna u svim sferama života. Osim što razgovara i pomaže svom korisniku, ona je u stanju uraditi i vrlo kompleksne softverskei hardverske operacije, a osnovica je umjetna inteligencijia.

Slijedi "Zdraviji.ba", besplatni online servis stvoren sa ciljem unapređenja kvalitete zdravlja. Koristeći osnovne kriterije, korisniku se pruža mogućnost pretraživanja velike baze zdravstvenih ustanova i ponuđača. Tako korisnik jednostavno može sebi pronaći najboljeg doktora, ordinaciju ili kliniku, laboratoriju, apoteku, prodavnicu medicinske opreme i pomagala.

Portal "Giikly" svojim rješenjima omogućava djeci da steknu nova znanja i vještine kroz kreativne vježbe i rješavanje problema. "Kroz zabavu, do znanja", slogan je Giiklya koji pomijera granice između igre i učenja.

"MondoDrive", pruža jedinstvene rent a car usluge. Priču o renta a caru MondoDrive podigao je na viši nivo kroz evoluciju cjelokupnog rent a car sistema. Pomoću MondoDrive-a krajnji korisnici rentaju automobile direktno od vlasnika vozila i na taj način prolaze značajno jeftinije u odnosu na iznajmljivanje automobila u rent a car agencijama.

Portal Kliker.ba svojim korisnicima omogućava pregled aktualne ponude u bankarstvu, osiguranju i telekomunikacijama. To je samostalan, aktuelan, neutralan i nezavisan servis koji služi interesima korisnika, a koji putem interneta spaja ponuđače usluga i posjetioce portala. Tako je posjetiocima omogućeno da donesu najbolju odluku kod kupovine proizvoda i usluga banaka, osiguranja i telekomunikacija. Korisnici takođe mogu ocijeniti jedni druge, dati povratnu informaciju, kao i pronaći članke vezane za ove teme

Amplius Rubico je 'pametni' privjesak za ključeve koji osigurava da korisnicima mobilnih telefona nikada ne ostanu bez pune baterije ili bez memorije u telefonu. Ova firma se nalazi u Mostaru, u SPARK Business parku.

Poljoprivredna industrija u BiH zrela je za raskid s prošlošću, pogotovo jer ona predstavlja 7,9 posto bruto nacionalnog dohotka zemlje, u poređenju s 1,6 posto u EU.

"Zoblak" se fokusira na razvoj IT rješenja za upotrebu u različitim granama poljoprivredne industrije, od automatiziranih rješenja za nadzor farmi, do platforme za upravljanje sistemom grijanja prilagođenim aplikacijama.

"Parttimerz" je inovativno, "kickass" freelancing rješenje koje omogućava besplatan pristup vrhunskim platformama, a budućnost im garantuje mjesečna nagrada koja se dodjeljuje najboljim izvođačima.

eKupi je prema Techflieru vodeća web stranica za etrgovinu u regiji Balkana, a nudi bezbroj proizvoda, od elektronike do kozmetike i osobnog pribora.

Bookvar je online edukativna platforma otvorena za sve koja nudi razne kurseve na bosanskom jeziku, od kojih su mnogi besplatni. Platforma takođe omogućava predmetnim stručnjacima da stvaraju, reklamiraju i prodaju kurseve.

Printheos je cloud-based online izlog graditelj i poslovna aplikacija za upravljanje kompanijama koje se bave štampom. Tradicionalnim press i štampa firmama daje inovativna rješenja kao što je web-to-print rješenje za digitalizaciju njihovog poslovanja.

Koola je pameta CRM platforma koja povezuje prodavače automobila sa kupcima putem integriranog hardware/software rješenja. Rješenja omogućavaju prodavačima auta i servisnim centrima prikaz mogućih usluga u realnom vremenu, te slanje obavijesti korisnicima o ozbiljnim pitanjima i obaveznim servisma njihovih vozila.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti