Ovo je 20 javnih preduzeća s najviše uposlenih u 2019. godini

23.06.2020. 13:25 / Izvor: Akta.ba

Dvadeset javnih preduzeća u Federaciji broji 35.152 radnika, pokazuje nova analiza portala Akta.ba, a na osnovu finansijskih izvještaja za 2019. godinu.

Dvadeset javnih preduzeća u Federaciji broji 35.152 radnika, pokazuje nova analiza portala Akta.ba, a na osnovu finansijskih izvještaja za 2019. godinu koje su kompanije predale agenciji FIA Sarajevo.

Najviše radnika, već godinama, zapošljava JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i to 4469. Slijede je Željeznice FBiH i BH Telecom sa preko 3000 radnika.

Inače, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine proveo je prije dvije godine reviziju učinka, s ciljem da ispita postupak zapošljavanja u javnim preduzećima FBiH i uzroke nedovoljne transparentnosti zapošljavanja. Rezultati revizije su pokazali da nadležne institucije FBiH nisu uspostavile adekvatan zakonski okvir za regulisanje transparentnosti zapošljavanja.

Transparentnost zapošljavanja u javnom sektoru u BiH već je duže vrijeme aktuelna tema, koja zaokuplja pažnju javnosti. Istraživanja nevladinog sektora ukazuju na nedostatke transparentnosti prilikom zapošljavanja u javnom sektoru FBiH, a postupak zapošljavanja je posebno neuređen inetransparentan u javnim preduzećima, agencijama i zavodima...

S druge strane, većina ovih preduzeća već godinama posluje s milionskim gubicima. Podaci pokazuju da je u većini javnih preduzeća evidentan konstantno nizak stepen likvidnosti.

Prema ovim podacima, dvadeset preduzeća ostvarilo je 3,5 milijardi KM prihoda, ali je poslovanje završeno s minusom od 125 miliona KM. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti