Vijesti

Ovog ljeta počinje izgradnja hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni

23.03.2010. 16:12 / Izvor: eKapija.ba

"Do 30. aprila ove godine Energoinvest, IPSA Institut i bečki Poyry trebali bi završiti idejni projekt za protočnu hidroelektranu (HE) Vranduk, a već početkom ljeta mogli bi očekivati ulazak mašina u korito rijeke Bosne", kazao je Amer Jerlagić, direktor Elektroprivrede BiH.

(Amer Jerlagić)

Ovo je i jedan od energetskih projekta koje je Jerlagić prije nekoliko dana na energetskom forumu u Sarajevu predstavio potencijalnim investitorima. Istaknuo je da radi se o protočnoj hidroelektrani ukupne instalirane snage od 19, 6 MW. Ovdje su, kaže Jerlagić, namjerno išli za oko 1,5 MW nižu instaliranu snagu kako bi imali stoposto zelenu energiju. Tako da će imati, kaže, bolju vrijednost i fizibilniji projekt nego da su išli s većom snagom pa se poslije pitali hoće li se to svrstati u zelenu energiju ili ne. Naime, sve do 20 MW se računa kao zelena energija.

Ukupna proizvodnja ove hidroelektrane će iznositi 96,38 GWh, a u planirana vrijednost investicije je 47, 6 miliona eura. Završetak projekta planiran je do 2015. Već je određen i plan ulaganja. Tako su već ove godine planirana ulaganja od 7,1 miliona eura. Ulaganja od 11,9 miliona eura bit će realizirana u 2011., 2012. bit će uloženo 9,5 miliona eura, 2013. 11,9 miliona, dok će u 2014. ulaganja iznositi 7,2 miliona eura.

Osim idejnog projekta do kraja aprila u Elektroprivredi očekuju i završetak Studije utjecaja na okoliš. Od saglasnosti nadležnih organa trenutno imaju Prethodnu vodnu saglasnost i saglasnost Općinskog vijeća Zenica za dodjelu koncesije.

Jerlagić je kazao da je tokom izgradnje ovog objekta planirano zapošljavanje, što direktno, što indirektno oko 800 radnika, a za vrijeme eksploatacije oko 20 radnika na pogonu i na poslovima održavanja.

Jedan od ciljeva ovog projekta je kako je navedeno prilikom nedavnog predstavljanja ovog projekta je iskorištavanje potencijala i proširenje proizvodnih hidroenenergetskih kapaciteta Elektroprivrede BiH.

Ovo je također, jedan od načina kojim Elektroprivreda želi povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora što je i jedna od direktiva EU-a. Naime, dosadašnji omjer koji Elektroprivreda ima u prozvodnji između termo i hidro energije je izrazito nepovoljan i on iznosi 82:18 posto u korist termo energije.

Ovo je samo od jedan o projekta ove Elektroprivrede koji planiraju graditi u idućih nekoliko godina u oblasti izgradnje hidroelektrana. Tako da, kako su najavili, osim HE Vranduk, koju će prvu početi graditi, planiraju još izgradnju HE Ustikolina, HE Unac, HE Kruševo sa HE Zeleni Vir, HE Vrpolje, HE Čaplje, HE Vinac, te HE Babino Selo.

D.Kozina

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti