Vijesti

Oživljena proizvodnja u halama propalog giganta - "Nova DIPO" pokrenula fabriku namještaja

19.08.2008. 08:46 / Izvor: Nezavisne novine

"Nova Drvna industrija Podgradci" kod Gradiške/Bosanske Gradiške pokrenula je fabriku za proizvodnju namještaja, čime se to preduzeće, koje je nastalo na imovini propale DI "Podgradci", uveliko vraća u život.

Borislav Spasojević, vršilac dužnosti direktora "Nove DIPO", kazao je da je prvi veliki ugovor s kojim počinje da radi fabrika namještaja ugovor za proizvodnju 100.000 stolica sklopljen sa švedskom kompanijom IKEA.

"Ovaj ugovor nudi perspektivu daljeg rasta finalne proizvodnje s istim partnerom i očekujemo da će ga pratiti i asortiman drugih finalnih proizvoda, posebno školskog programa", istakao je on.

Laktaška kompanija "Niskogradnja", koja je imovinu propale DI "Podgradci" kupila na stečajnoj licitaciji za tri miliona maraka, do sada je, prema riječima Spasojevića, u remont i obrtna sredstva uložila više od milion maraka, dok su za nova ulaganja planirana još dva miliona KM.

On napominje da je novi vlasnik odmah po registraciji novog preduzeća, u februaru ove godine, pristupio pripremama za proizvodnju po fazama rada.

"U martu je počela s radom pilana, zatim energetike, parionice i sušare, parketara, da bi sada u avgustu počela s radom i fabrika namještaja čija proizvodnja se uhodava", rekao je Spasojević.

Obaveza vlasnika iz kupoprodajnog ugovora bila je da zadrži osnovnu djelatnost preduzeća tri godine, te da zaposli 100 radnika koliko ih je bilo u trenutku otvaranja stečaja, što je "Niskogradnja" prebacila zaposlivši 130 radnika.

"Naši proizvodni planovi su fokusirani na izvoz koji treba da predstavlja preko 75 odsto proizvodnje i za sve proizvode već imamo obezbijeđeno tržište", naglasio je Spasojević.

U Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS izrazili su zadovoljstvo što je novi vlasnik uložio značajna sredstva u sanaciju objekata i remont opreme kako u "Novoj DIPO" tako i u "Novoj DI Vrbas" iz Banjaluke čime je, navode, dokazao namjeru da vrati drvoprerađivače iz RS na tržišta zemalja Evropske unije.

"Sprovedeni stečaji u ova dva nekadašnja giganta dokaz su da stečajni postupak ne znači gašenje preduzeća i da ne mora da traje dugo kada se postupak vodi na pravi način i kada se na licitacijama nađu pravi preduzetnici i kvalitetni kupci", kazao je Rade Rodić, pomoćnik ministra privrede RS.

On kaže da su jasna vizija koju ima novi vlasnik, uz dobro planiranje i upravljanje proizvodnjom i ljudskim resursima, te kvalitetan proizvod garant budućeg uspjeha ovih preduzeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti