Ozvaničen početak rada City Mind Laba u okviru inicijative "Smart Sarajevo"

12.12.2018. 07:52 / Izvor: Akta.ba
Ozvaničen početak rada City Mind Laba u okviru inicijative 'Smart Sarajevo'

Kako je rekao gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, uspostavljanjem ovog tijela, otvara se prilika da Grad aktivira ogromne potencijale koje ima.

Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) jučer su u Vijećnici ozvaničili početak rada City Mind Laba, koji će okupljati istaknute i inspirativne sugrađane, stručnjake iz raznih područja.

Vođa inicijative "Pametno Sarajevo“ UNDP Marina Dimova kazala je da zamisliti viziju Sarajeva budućnosti nemoguće bez učešća građana.

"Inicijativa ima za cilj testirati inovativne alate za interaktivno urbano planiranje, pametna rješenja u javnim uslugama koje će unaprijediti kvalitet života, te stimulirati modernizaciju urbanih procesa kroz nove tehnologije", kazala je Dimova.

Istakla je da bi ta grupa trebala osmišljavati i predlagati inovativne ideje i rješenja, što će činiti osnov za realizaciju projekta "Sarajevo Smart City – Sarajevo pametni grad”.

Kako je rekao gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, uspostavljanjem ovog tijela, otvara se prilika da Grad aktivira ogromne potencijale koje ima.

Inicijativa “Pametno Sarajevo” je jedan od prioriteta, čijom implemetacijom Grad ima namjeru doći do najboljih rješenja s ciljem unaprijeđenja kvalitete života građana glavnog grada.

"Grad Sarajevo ovom inicijativom ne samo da želi stići evropske trendove već ima ambiciju da postane lider tih procesa u regiji i šire", kazao je Skaka.

Pojasnio je da je odabrano pilot područje (2X2km) koje će poslužiti kao zona u kojoj će se testirati planirane projektne aktivnosti.

Pilot inicijativa koju finansira UNDP ima za cilj otvoriti dijalog između građana, predstavnika vlasti, akademske zajednice i privatnog sektora o budućnosti razvoja pametnog Sarajeva, te testirati inovativna rješenja za digitalno urbano planiranje, unaprjeđenje javnih usluga korištenjem novih tehnologija, kao i tzv. „smart“ urbano poslovanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti