Ozvaničen početak radova u Gračanici: Novi most na Skveru niče za 45 dana

21.09.2012. 11:14 / Izvor: eKapija.ba
Ozvaničen početak radova u Gračanici: Novi most na Skveru niče za 45 dana

U Gračanici je jučer položen kamen temeljac za izgradnju mosta i obnovu kružnog toka kod Šumarije - na Skvera, a plan je da radovi budu završeni u ekspresnom roku od 45 dana, potvrdio je za eKapiju Nusret Helić, načelnik općine Gračanica.

Most će nositi naziv Most prijateljstva Gračanice i Fleury Les Aubraisa, u čast prijateljskom francuskom gradu Fleury Les Aubraisu koji je iz svog budžeta izdvojio 75.000 za izgradnju mosta.

Ukupna investicija iznosi 550.000 KM, a u finansiranju učestvuje općina Gračanica sa 350.000 KM, razliku od 125.000 KM će osigurati Direkcija za ceste Tuzlanskog kantona.

"Radovi će početi za nekoliko dana nakon što se asfaltira ulica preko koje će se preusmjeriti saobraćaj za vrijeme izgradnje mosta. Radovi će trajati 45 dana, nakon čega će Gračanica će dobiti novi most širine 16 metara, sa tri saobraćajne trake i kružnim tokom", kazao je Helić.

Ovim će se projektom postići ubrzanje saobraćaja, odnosno kvalitetnije saobraćajno rješenje unutar gradske zone, ali i na regionalnom putu na kojem se nalazi pomenuti most.

Radove će izvoditi gračanička firma Roading, koja je na tenderu za izgradnju mosta i rekonstrukciju kružnog toka dostavila najpovoljniju ponudu.

Na području općine Gračanica će se, uporedno sa izgradnjom mosta, odvijati i završni radovi na rekonstrukciji regionalnog puta na potezu od autobuske stanice AVIS do bolnice te asfaltiranje puta Gračanica – Malešići.

U toku je i pokrivanje sportske dvorane u sklopu privredno-kulturno-sportskog centra Bazen, koju će između ostalih koristiti učenici gračanice Gimnazije i Mješovite srednje škole za održavanje časova tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Projekat pokrivanje ovog objekta vrijedan je milion KM, a za radove je zadužena kompanija Sagra, također iz Gračanice. Sportska dvorana u sklopu privrednog centra Bazeni čija je izgradnja počela prije više od deset godina, trebala biti u funkciji početkom naredne godine.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti