Ozvaničena saradnja Microsofta i Ministarstva komunikacija i prometa BiH

29.11.2016. 08:17 / Izvor: Akta.ba
Ozvaničena saradnja Microsofta i Ministarstva komunikacija i prometa BiH

Ugovorom o korištenju Microsoft tehnologije nastavlja se dugogodišnja saradnja Microsofta sa Vijećem ministara BiH.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Microsoft BiH jučer su potpisivanjem ugovora ozvaničili nastavak saradnje.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i direktor Microsofta BiH Omar Krivošija potpisali su trogodišnji ugovor između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i bh. konzorcija, koji čine kompanije Sys Company, Teamwork i Lanaco, o licenciranju microsoftovih proizvoda u institucijama Vijeća ministara BiH.

Potpisivanje ugovora predstavlja nastavak uspješne saradnje između Vijeća ministara BiH i kompanije Microsoft, koja je započela prije 8 godina. Vijeće ministara BiH i kompanija Microsoft potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu u decembru 2008. godine, kojim su se zajednički obavezali za preduzimanje napora i aktivnosti u cilju razvoja informacionog  društva u BiH što je jučerašnjim obnavljanjem ugovora ponovno i potvrđeno.

"Ugovor sa Microsoftom svjedoči o našem opredjeljenju da se u radu institucija Vijeća ministara koriste savremena tehnološka rješenja koja će pomoći modernizaciji radnih procesa u organima državne administracije, što je u cilju evropskih integracija preporučeno i od Evropske unije svim javnim institucijama radi smanjenja troškova, poticanja inovativnosti i ubrzanja procesa", istakao je ministar Jusko.

"Ugovorom o korištenju Microsoft tehnologije nastavlja se dugogodišnja saradnja Microsofta sa Vijećem ministara BiH. Ovim ugovorom bit će obuhvaćeno čak 60 institucija Vijeća ministara kojima će rad uz Microsoft moderne servise  zasigurno pomoći u optimizaciji poslovanja. Troškovi postaju minimalni jer se servisi koriste po potrebi, na raspolaganju je niz modernih tehnoloških alata, procesiranje je značajno brže, a sve to događa se na jako sigurnoj platformi", kazao je nakon potpisivanja ugovora direktor Krivošija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti