Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pacijentima dostupan registar verifikovanih zdravstvenih ustanova BiH

13.07.2018. 09:20 / Izvor: Akta.ba

S ciljem povećanja transparentnosti postupka verifikacije i osvještavanja pacijenata po pitanju kvalitete usluga zdravstvenih ustanova, od sada je javnosti dostupan Registar verifikovanih zdravstvenih ustanova BiH, imenovane laboratorije za verifikaciju medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja, Verlab d.o.o.

Na ovaj način bh. građanima su sada na jednom mjestu dostupne informacije o tome da li je određena zdravstvena ustanova prošla proces verifikacije medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja, te da li pacijente tretira sa zakonski ispravnom medicinskom opremom. 

Registar je postao je dostupan prije mjesec dana i do sada ima preko hiljadu posjeta.

"Pacijenti sada online mogu vidjeti koja to zdravstvena ustanova trenutno ima verifikovane medicinske uređaje, gdje je istekla i gdje je djelimično verifikovana, kao i ustanove koje nikada nisu verikovale svoje medicinske aparate. Na taj način pacijenti mogu znati ko ih tretira ispravnom opremom, tačnije gdje su dijagnostika i tretman ispravni, odnosno neispravni", kaže za Akta.ba direktor Verlaba Almir Badnjević.

Naglašava da svi pacijenti imaju pravo po zakonu da zahtjevaju da ih se tretira ispravnom i verifikovanom opremom, kao i da u slučaju pogrešne dijagnoze podnesu tužbe. Badnjević je pozvao građane i građanke da prije posjete medicinskim institucijama u kojima se liječe provjere status njihove opreme na Registru i zahtijevaju da ih se pregleda verifikovanom opremom.

"Pregled neverifikovanom opremom može biti podložan tužbi i do sada smo imali nekoliko upita advokatskih kancelarija koje su se obratile za pojedine slučajeve da ispitaju ispravnost uređaja", navodi on.

Ističe da pogrešne vrijednosti na uređajima navode i ljekare na krive zaključke, te propisivanje neodgovarajućih terapija, a odgovornost je u konačnici na instituciji koja jeste ili nije provela proces verifikacije. 

Ovo je za pacijente posebno važno jer imaju osnovno ljudsko pravo na adekvatno liječenje s obzirom na to da su upravo oni ti koji plaćaju i zdravstvo i zdravstvene usluge.

"Pacijenti mogu da raspolažu svojim novcem kako žele jer svi plaćamo uslugu unaprijed, a ne dobijamo ono što plaćamo", ističe direktor Verlaba.

Inače, dobra strana Registra je što ima vrlo malo državnih zdravstvenih ustanova koje su označene crvenom bojom, odnosno onih koji nisu nikada izvršili verifikaciju. 

Inače, neispravni EKG aparati, oštećeni i neispravni senzori temperature na inkubatorima, neispravni tlakomjeri, 'mrtvi' defibrilatori samo su neki od problema sa kojima se tim Verlaba susreće na terenu koji ugrožavaju zdravlje i živote pacijenata, a koji se po zakonu rješavaju redovnom verifikacijom

Podsjetimo, u skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH, od 2015. godine zdravstvene ustanove dužne su vršiti verifikaciju ispravnosti u deset kategorija: EKG uređaj, defibrilatori, anesteziološke mašine, respiratori, neonatalani pedijatrijski inkubatori, infuzomati, perfuzori, dijalizni aparati i pacijent-monitori i terapeutski ultrazvuci. 

Ovo je samo još jedan korak ka digitalizaciji u poslovanju imenovane laboratorije Verlab. Naime, pokrenut je i online softver eVerlab koji zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovina omogućava brz i efikasan uvid u status medicinske opreme s funkcijom mjerenja kao i informaciju o performansama te opreme kroz duži vremenski period. Ovaj softver ujedno predstavlja i prvu digitalnu bazu medicinske opreme s funkcijom mjerenja u Bosni i Hercegovini čime se radi usklađivanje aktivnosti sa trendovima u EU i ostatku razvijenih svjetskih zemalja.

S.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti