Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Padavine povoljno uticale na kukuruz

27.07.2021. 13:41 / Izvor: SRNA

Stručni saradnik u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Žarko Tubin rekao je danas Srni da stanje usjeva kukuruza zavisi od vrste zemljišta te da su padavine povoljeno uticale na ovu kulturu.

Tubin kaže da je u područjima gdje preovladava pjeskoviti tip zemljišta vidljivo da je kukuruz, usljed nedostatka vlage u ranijem periodu, zaostao u rastu i gotovo je sigurno da će prinos biti znatno smanjen.

"Na parcelama sa povoljnom strukturom zemljišta, kukuruz se trenutno nalazi u fazi između oplodnje i nalivanja zrna. Padavine koje smo imali polovinom ovog mjeseca omogućile su da se oplodnja kukuruza obavi kvalitetno. Za narednu fazu, nalivanje zrna, potrebno još padavina. U slučaju izostanka padavina, bilo bi dobro izvršiti navodnjavanje usjeva", rekao je Tubin.

On kaže da je žetva strnih žita u ovoj regiji završena te da su, uprkos izazovnoj proizvodnoj sezoni, prinosi na nivou prosječnih, a kvalitet zrna je zadovoljavajući.

Tubin je savjetovao da se parcele na kojima su bila zasijana strna žita, nakon žetve s ciljem suzbijanja korova, plitko zaoru ili da se odradi tretman translokacijskim neselektivnim herbicidima.

Na području prijedorske regije kukruz je zastupljen na oko 18.000 hektara, a strna žita na oko 5.000 hektara.

PODIJELI:

TAGOVI:

kukuruz

Žarko Tubin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti