Padova: Usvojen Master plan općine Čitluk

31.07.2008. 15:35 / Izvor: Fena
Padova: Usvojen Master plan općine Čitluk

U Padovi (Italija) danas je usvojen Master plan općine Čitluk pod nazivom DESTE (Development small town & environment).

Plan je usvojen na konferenciji posvećenoj usvajanju DESTE, a predviđa razvoj ruralnog i vjerskog turizma, razvoj infrastrukture, te rješenje zbrinjavanja komunalnog otpada i pročišćenja otpadnih voda, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Konferenciji je, kako se navodi, uime federalnog ministra okoliša i turizma Nevenka Hercega prisustvovao savjetnik ministra Tomislav Lukić, te načelnik Općine Čitluk Ivo Jekić, sa saradnicima, šef Odjela za poljoprivredu Provincije Padova Luciano Salvo, te više konsultanata koji su radili na ovom vrijednom i važnom dokumentu za Općinu Čitluk, ali i za samu FBiH. Važnu ulogu u projektu imala je Općina Ankona koju je predstavljao Giacomo Circelli.

Master plan je sufinansiran od EU-a, kroz program Jadranskog zbližavanja INTERREG - CARDS - PHARE (NPPA), dok je Federalno ministarstvo okoliša i turizma sufinansiralo projekt. Partner s BiH strane je Općina Čitluk i JP Broting.

Opći značaj Master plana Čitluka za FBiH je, kako se navodi u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, od neprocjenjive koristi jer će kroz buduće djelovanje pokazati značaj planiranja i korištenja iskustava i dobre prakse razmjenom između razvijenih društava.

Dogovoren je nastavak projekta pod nazivom DESTE 2 koji će riješiti konkretne probleme zaštite okoliša i razvoja vjerskog i ruralnog turizma regije i Općine Čitluk.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti