Pala optužnica Tužilaštva TK protiv firme zviždača

24.12.2016. 09:02 / Izvor: Akta.ba

Općinski sud u Tuzli donio prvostepenu oslobađajuću presudu, kojom se odbija optužnica Kantonalnog tužilaštva TK protiv Tuzla kvarca.

COD Luna - Savjetodavni centar za zaštitu uzbunjivača obavještava javnost da je 22.12.2016.godine u Općinskom sudu u Tuzli, na glavnom pretresu, sudija Općinskog suda u Tuzli donio prvostepenu oslobađajuću presudu, kojom se odbija optužnica Kantonalnog tužilaštva TK protiv Tuzla kvarca i Smajila Velagića kao odgovornog lica, po optužnici podignutoj 16.06.2015. godine za navodno krivično djelo teška krađa zbog eksploatacije kvarcnog pijeska bez zaključenog ugovora o koncesiji.

Prvostepena oslobađajuća presuda pokazuje ono što su COD Luna i veliki broj međunarodnih eksperata za zaštitu zviždača od početka tvrdili, da je optužnica protiv firme Tuzla kvarc čin osvete glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića, koji je podigao neosnovanu, neargumentovanu i tendencioznu optužnicu sa ciljem discipliniranja zviždača, čime je pokrenuo lavinu negativnih događaja po 35 radnika/rudara ovog preduzeća, što je u martu 2016. godine kulminiralo prijetnjom rudara da će izvršiti samoubistvo skokom sa 35 metara visokog silosa sa ciljem zaustavljanja štetnih mjera protiv prijavitelja korupcije.

Podsjećamo, nakon što je firma Tuzla kvarc BH Tužilaštvu prijavila pokušaj iznudjivanje mita od strane pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva TK Bahira Imamovića, kojom prilikom je prijavila i predmetnog tužioca Tomislava Ljubića za opstrukciju u procesuiranju prijave korupcije, došlo je do hapšenja Bahira Imamovića od strane SIPA-e, ali u tom trenutku je Kantonalno tužilaštvo TK zloupotrijebljeno da svoju oštricu okrene prema prijavitelju korupcije, umjesto da je istraživalo i procesuiralo cijelu šemu korupcije u oblasti koncesija u Tuzlanskom kantonu.

COD Luna ponovo poziva Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH da pokrene postupak protiv tužioca Tomislava Ljubića, jer ovakva zloupotreba položaja i neprofesionalno ponašanje stvaraju pravnu nesigurnost, ugrožavaju egzistenciju privrede, odašilju negativnu sliku i najveća su prijetnja novim investicijama, ekonomskom razvoju i ukupnim slobodama u BiH. Koristimo priliku da pohvalimo profesionalizam i nezavisnost sudije Općinskog suda koji je presudio u skladu sa pravom i pravdom, te svoj profesionalizam i nezavisnost pokazao cijeneći samo dokaze, što ukazuje da pravosudni sistem u BiH ugrožavaju neodgovorni pojedinci, dok i dalje ima dovoljno čestitih i moralnih profesionalaca koji stvaraju optimizam da je reforma pravosudnog sistema moguća, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti