Pametnim korištenjem energije do bolje energetske efikasnosti

16.09.2015. 18:30 / Izvor: Akta.ba
Pametnim korištenjem energije do bolje energetske efikasnosti

Značaj štednje energije, njenog racionalnog korištenja, borbe protiv globalnog zagrijavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama, ključna je poruka Međunarodne konferencije o energetskoj efikasnosti održane u Sarajevu.

Značaj štednje energije, njenog racionalnog korištenja, borbe protiv globalnog zagrijavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama koje su uzrokovane direktnom akcijom ljudi i njihov uticaj na korištenje prirodnih energetskih resursa, ključna je poruka Međunarodne konferencije o energetskoj efikasnosti koja je danas završena u okviru Dana energetske efikasnosti koji se održavaju od 14. do 19. septembra u Sarajevu.

UŠTEDE

Govoreći o primjerima dobre prakse, što je bila tema druge sesije, učesnici Konferencije su se složili da je neophodno usvajanje zakona na nivou FBiH.  No,i pored toga, realiziran je značajan broj projekata iz ove oblasti zahvaljujući podršci međunarodnih organizacija, uz uključenje lokalnih zajednica. U BiH ima mnogo primjera dobre prakse, a da bi ih bilo više neophodno je pojednostaviti procedure dobijanja dozvola za implementaciju EE projekata. 

U okviru druge sesije Anes Kazakić ispred JP Elektroprivreda BiH je predstavio projekta „Daljinsko grijanje područja do/i Sarajeva iz TE Kakanj- doprinos održivom i efikasnom sistemu grijanja u Sarajevu. Nihada Glamoč iz Sarajevogasa je govorila o povećanju EE pri upotrebi prirodnog gasa, dok je Nihada Kozića iz Toplana Sarajevo nešto više rekla o povećanju EE u sistemima grijanja KJKP. Svoja iskustva sa prisutnim u okviru ove sesije prenio je i Vanja Čurić iz kompanije Dvokut, ESCO komanija Livno.

Nijaz Delalić sa Mašinskog fakulteta naveo je i na primjeru negovog fakulteta rezultate energetske efikasnosti. U projekat energetske efikasnosti Fakulteta je uloženo 250.000 maraka, a uštede su 40 do 50.000 KM godišnje.

BRZ POVRAT INVESTICIJE

Naglasio je kako je povrat investicije brz, a da bi se uštede održavale najvažnije je objekat dovesti u red.

Investiranje u energetsku efikasnost jeste skup proces, ali se na duže staze itekako ispati, mišljenje je stručnjava. Jedan od dobrih primjera je i prva pasivna kuća koju je uradila kompanija Promo.

Cijena jednog kvadrata pasivne kuće bez PDV-a košta 1.519 KM.

U sklopu treće sesije čija je tema bila "Finansijski i tehnički mehanizmi podrške", zaključeno je da je važno koordinirati aktivnosti u smislu obezbjeđenja finansijskih sredstava sa povoljnim kamatnim stopama. Važno je raditi na podizanju svijesti građana kako bi se podstakla dobrovoljna promjena ponašanja utjecajem na pojedinca i organizacijske percepcije, sklonosti i sposobnosti. 

Ovaj međunarodni skup organizirali su Grad Sarajevo i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (GIZ) u okviru manifestacije „Energetski dani Sarajevo 2015.“ 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti