Pandemija kao izgovor za kršenje prava na pristup informacijama

29.09.2020. 12:48 / Izvor: BHRT
Pandemija kao izgovor za kršenje prava na pristup informacijama

Epidemija koronavirusa usporila je rad institucija pa se na pristup pojedinim informacijama čeka i više od pet mjeseci.

Epidemija koronavirusa usporila je rad institucija pa se na pristup pojedinim informacijama čeka i više od pet mjeseci. Upozoravaju na to iz nevladinog sektora na Međunarodni dan prava na pristup informacijama. Pomaci, kažu, postoje ali ukazuju i na potrebe izmjena zakona, prenosi BHRT.

Kako se ponuda firme “Krajinagroup” za besplatno ustupanje prostora za skladištenje donirane medicinske opreme pretvorila u plaćenu uslugu koja mjesečno košta građane 21.500 KM bez PDV-a? Ovo je jedna od mnogobrojnih informacija koje istraživači Transparency Internationala nisu dobili od nadležnih organa.

"Ono što je nama tu bilo zanimljivo jeste da smo mi tu htjeli informaciju pod kojim uvjetima i na koji način su Ministarstvo zdravlja i republički štab odlučili da plaćaju zakupninu, a ne da imaju besplatno ustupljene prostore od ove firme i tražili smo sve te informacije o načinu i uvjetima zaključenja Ugovora s “Krajinagroup” i nismo ih uspjeli dobiti, što je također simptomatično", govori Uglješa Vuković, Transparency International BiH

Istraživanje je obuhvatilo 737 javnih ustanova od kojih su tražene informacije o sastavu upravljačkih organa, njihovih izjava o nepostojanju sukoba interesa, broju zaposlenih, te ukupnom iznosu budžeta za 2020. godinu.

Sto trideset tri javne ustanove odbile su pružiti neke od traženih informacija. To je proizvelo 32 žalbe zbog pogrešne primjene zakona, 108 žalbi zbog šutanja uprave i četiri tužbe.

Damjan Ožegović, Transparency International BiH objašnjava: "Naša sva dosadašnja istraživanja, pa tako i ove godine, pokazuju da su svi javni organi generalno upoznati s odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, međutim jedan od suštinskih problema s kojima se mi susrećemo jeste proizvoljna primjena zakona i njegovih odredbi. To se ogleda u prekoračenju rokova, nedostavljanju informacija u zakonom propisanoj formi, dostavljanjem nepotpunih odgovora, upućivanjem na neke druge izvore i sl."

Djelomično opravdanje sporije dinamike odgovora na zahtjeve za pristup informacijama jeste pandemija koronavirusa, međutim, nije opravdan ignorantski odnos institucija prema poduzetnicima. "Naš strah i strah Transparency International globalno je da će se pandemija koristiti kao izgovor u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja, da će sve teže biti pristupiti informacijama od javnog značaja, upravo zbog pandemije", govori Uglješa Vuković, Transparency International BiH.

Jedan od zaključaka istraživanja je da je potrebno izmijeniti sve zakone o slobodnom pristupu informacijama u koje bi bila ugrađena obveza javnih organa da moraju objaviti na svojim web stranicama veliki broj informacija o svom radu. Pandemija je, zaključuju autori, kao nikada prije pokazala važnost pristupa informacijama u elektronskoj formi, posebno kada je riječ o istraživačkim novinarima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti