Pandemija koronavirusa nije zaobišla nijednu granu privrede u BiH

05.08.2020. 10:19 / Izvor: Akta.ba
Pandemija koronavirusa nije zaobišla nijednu granu privrede u BiH

Ekonomska budućnost naše zemlje je neizvjesna, poručuju ekonomisti. Pandemija koronavirusa nije zaobišla nijednu granu privrede.

Ekonomska budućnost naše zemlje je neizvjesna, poručuju ekonomisti. Pandemija koronavirusa nije zaobišla nijednu granu privrede.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine za prvih 6 mjeseci u vremenu pandemije smanjen je za čak 15 posto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu su gubitci skoro milijardu konvertibilnih maraka, što je ozbiljan udarac za domaće gospodarstvo, kažu iz Gospodarske komore Federacije BiH.

Mirsad Jašarspahić, Privredna komora FBiH - “Bosna i Hercegovina mora prvenstveno zaštiti domaće tržište od nekontrolisanog uvoza, čime se pravi konkurencija domaćim kompanijama, a isto tako učiniti maksimum da bi domaće kompanije mogle ostati u globalnim lancima dobavljača”.

No, nisu samo izvoznici u teškom položaju. Pandemija koronavirusa poljuljala je cjelokupno domaće gospodarstvo. Iz Udruge poslodavaca Republike Srpske kažu kako čine sve da bi se što prije izborili sa krizom.

Saša Trivić, Udruženje poslodavaca RS - “Imamo informacije da su određene kolege shvatile da moraju promijeniti kupce i da traže nove kupce i nove tehnologije. Tako da se privreda okrenula u drugom pravcu, a to je da sve manje razmišljamo o koroni, a sve više od izlasku iz krize.“

No, to se neće uskoro dogoditi, za spas ekonomije nužne su reforme,smatraju ekonomisti.

Admir Čavalić, ekonomista - “Veoma je neizvjestan oporavak naše ekonomije, i piutanje je da li ćemo se moći oporqaviti nardne godine, ali pravi ekonomski oporavk slijedi 2022 i 2023 godine. Svaki dan koji gubimo a ne provodimo reforme podrazumjeva da ćemo imati veći broj problema i da ćemo teže oporaviti našu ekonomiju”.

Kako bi spasili gospodarstvo, vlasti u Republici Srpskoj razmišljaju o novom zaduženju, što prema riječima stručnjaka nije najbolje rješenje.

Aleksa Milojević, ekonomista - "Ukoliko se to dogodi, mi ćemo imati situaciju da ćemo iduće godine imati otplatu kredita od milijardu i 200 miliona KM i gubitak od 500 miliona u prirastu BDP-a. To je jedan skoro potpuni ekonomski bezizlaz.“

Dok se čeka na sustavno rješenje za spas gospodarstva, povećava se broj nezaposlenih. Prema podatcima Agencije za rad i zapošljavanje, broj nezaposlenih na kraju mjeseca lipnja iznosio je 421 tisuću, što je za 18 i pol tisuća više nego u vremenu prije proglašenja pandemije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti