Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika

04.12.2020. 08:40 / Izvor: HINA
Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika

Mjesečne plaće radnika u mnogim su zemljama zbog pandemije smanjene ili su stagnirale u prvoj polovini godine, a najteže su bile pogođene žene i najslabije plaćeni radnici, objavila je Međunarodna organizacija rada.

Mjesečne plaće radnika u mnogim su zemljama zbog pandemije smanjene ili su stagnirale u prvoj polovini godine, a najteže su bile pogođene žene i najslabije plaćeni radnici, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Kriza će vjerojatno izazvati goleme pritiske na smanjenje plaća u bliskoj budućnosti, upozorila je agencija Ujedinjenih naroda (UN) u izvješću od srijede.

Plaće su padale ili su rasle sporije u dvije trećine zemalja za koje su podaci bili dostupni. U ostalima su pak naizgled rasle zato što su mnogi slabije plaćeni radnici ostali bez posla, što je rezultiralo većim prosjekom, tumače u ILO-u.

Bez subvencija, poput programa za naknadu plaća radnika kojima je zbog koronakrize rad bio onemogućen, žene bi u drugom tromjesečju izgubile 8,1 posto plaće, u usporedbi s 5,4 posto koliko bi izgubili muškarci, pokazalo je izvješće ILO-a.

Zaposleni na poslovima koji traže niže kvalifikacije poslovima izgubili su više radnih sati od onih na menadžerskim i stručnim poslovima, napominju.

"Produbljena nejednakost koju je izazvala koronakriza mogla bi nam u nasljeđe ostaviti pogubno siromaštvo i društvenu i ekonomsku nestabilnost", upozorio je glavni direktor ILO-a Guy Ryder.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti