Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pandemija pogodila i poljoprivrednike

02.11.2020. 07:54 / Izvor: SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je pandemija virusa korona pogodila i poljoprivrednike, ali da RS ima dovoljno hrane za naredni period.

"Republika Srpska za naredni period ima dovoljno hrane i to ne samo za ljude, nego i za stoku", rekao je Pašalić za ATV.

On je napomenuo da je u RS u toku jesenja sjetva na oko 62.000 hektara površine, da dominira pšenica, te da je zasijano oko 60 odsto.

"Posao ide dobro i očekuje se da će sjetva biti završena do kraja novembra. Ove godine je nešto jeftinija, nego ranije, i ima dovoljno repromaterijala", naveo je Pašalić.

On je napomenuo da se za poljoprivredne proizvođače kao i prethodnih godina izdvajaju sredstva pomoći, među kojima i 300 KM po hektaru za svakog proizvođača koji zasije pšenicu.

Pašalić je naveo i da su zadovoljni prinosima proljetne sjetve i ozimih usjeva zasijanih prošle godine, dok je na voću zbog grada bilo štete.

On je dodao i da su u resornom Ministarstvu zadovoljni otkupom, te naveo da je otkupljeno 4.700 tone junadi i oko deset hiljada svinja, kao i oko 11.000 tona povrća. Dodao je da se očekuje da će ukupno biti otkupljeno 20.000 tona povrća.

Kada je riječ o budžet za poljoprivredu za narednu godinu, Pašalić je rekao da neće biti manji nego ove godine. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti